Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 03:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-overraskande-och-modigt-beslut-om-frida-karlsson/

Sport

Johan Esk: Överraskande och modigt beslut om Frida Karlsson

Frida Karlsson var i helgen tillbaka i tävlingsspåren. I kommande tour kör hon de två inledandet etapperna.
Frida Karlsson var i helgen tillbaka i tävlingsspåren. I kommande tour kör hon de två inledandet etapperna. Foto: Jonas Lindkvist

Att Frida Karlsson startar i Ski Tour 2020 är ett beslut som är rätt, överraskande och modigt.

När Frida Karlsson i söndags kört sitt första lopp på över 70 dagar med tränings- och tävlingsförbud kom spekulationerna att hon inte skulle bli uttagen till Ski Tour 2020. 

Tävlingen är det senaste påfundet på skidkartan. Med start på lördag ska åkarna etappvis ta sig från Östersund till Trondheim.

Spekulationerna gick ut på att Frida Karlsson skulle tävla – men inte där. I stället påstods planen vara att hon skulle vara i Lycksele och köra i Volkswagen Cup/Scandic Cup.

Jag laddade för en krönika (om jag ska vara ärlig hade jag nästan skrivit klart) om att det var ett lika fel som fegt beslut och att det fanns en lösning som var mycket bättre. 

Men så kom pressmeddelandet. Och där stod precis det som jag tänkt lansera.

Frida Karlsson startar Ski Tour 2020. Kör de två sträckorna i Östersund lördag och söndag. Sedan hoppar hon av.

Det som gjorde att jag inte trodde att landslagsledningen skulle ta det här vägvalet var:

Ett: Jag trodde att ledningen skulle vilja att hon fick tävla mot lättare motstånd, lite i skymundan. 

Problemet med den tanken är att Frida Karlsson är den typen av idrottare som tömmer sig totalt när hon tävlar, oavsett nivå. Dessutom. Är det någon som hanterar rampljuset lysande är det hon.

Två: Jag trodde inte att ledningen skulle vilja stå på fredagens pressträff i Östersund och få frågor om Frida Karlsson verkligen skulle klara och verkligen skulle åka en hel tour. De skulle fått mumla fram något ”vi får se”.

Landslagsledningen valde en tredje väg och är helt transparenta med planerna kring Frida Karlsson.

Det modiga med det här är att svenska landslagsledningen och förbundet med beslutet öppnar upp för kritik. Det sätter samma problematiska stämpel på den här premiärtouren – Sveriges och Norges egna men öppna tour – som Tour de Ski alltid har haft.

Att åkare inte kommer eller inte kör hela vägen till den avslutande bergsklättringen är en klassisk tradition vid jul och nyår. Det är alltid mer eller mindre uttalat att vissa åkare bara ska åka vissa sträckor innan de kliver av.

Nu är det helt klart att Sveriges mest spännande åkare bara kör två etapper av sex. 

Men om en friskförklarad åkare som Frida Karlsson inte anses kunna klara mer än så av den här nya touren – borde det inte ringa några andra klockor då?

Då är det mer touren än en enskild åkare som har problem. Och det är så här läget är i skidvärlden just nu:

Å ena sidan har landslagen sina broms- och varningssystem som ska se till att åkarna inte kraschar. Å andra sidan har skidsporten ett program som få åkare klarar att följa, varje helg är det några åkare som vilar.