Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Johan Esk: Polis på offensiven enar kränkt fotbollsrörelse

När Per Engström, sektionschef för samordning hos polisen, gjorde kopplingen mellan knark och pyroteknik på läktarna tog det fyr bland supportrarna.
När Per Engström, sektionschef för samordning hos polisen, gjorde kopplingen mellan knark och pyroteknik på läktarna tog det fyr bland supportrarna. Foto: Daniel Stiller Bildbyrån

Offensiven från polisen mot den lättkränkta fotbollsrörelsen ökar risken att det drabbar vanligt folk polisen i första hand ska skydda.

Per Engström är sektionschef för samordning hos polisen. Han gjorde i veckan två intervjuer med Fotbollskanalen. I den första sade han:

”Vi kommer att behöva hårdare regler för att få ordning på fotbollen, framför allt när det gäller pyrotekniken. Fotbollen är sämst kring sina evenemang och anledningen är att de inte vill lösa de här problemen. Vi från polisens sida har arbetat med dialog under det gånga året där vi försökt komma fram till olika lösningar men vi har inte kommit någon vart.”

Lägg till att Engström kastade in bengalen där han gjorde en koppling mellan knark och pyroteknik.

Att säga att det tog hus i helvete är som att påstå att det varit lite svalt i Kiruna i veckan.

Supportrar, klubbfolk, fotbollsbyråkrater. I alla grupper kände sig folk påhoppade, utpekade, svartmålade. Ordet kränkt låg som ett konstgräs över allt.

Det blev inte bättre av att det var dagen efter slutrapporten från regeringens nationella samordnare för en positiv supporterkultur och motverkan av idrottsrelaterad brottslighet.

Samordnaren pekade ut fotbollen som problembarnet i klassen och det är vad sportens ansvariga hakat upp sig på.

Det här som står på regeringskansliets hemsida är betydligt viktigare och bättre:

”Samordnaren menar att regeringens fortsatta arbete bör inriktas på att förstärka arbetet mot den grova brottslighet och de våldsbejakande grupper som finns inom supportermiljon.”

Klubbarna bör alltså få hjälp att bli av med kriminaliteten kring sina klubbar. Låter kanon.

Men det där drunknade i upprördheten av att bli utpekade som problemsport. Den upprördheten exploderade när Per Engström tog till orda.

Den allsvenska fotbollsrörelsen har sällan varit så enad som när attacken skulle besvaras och bemötas. Supportrar gick hand i hand med klubbarnas organisation Sef upp till kamp. Ingen kände längre till ordet fotbollsmördare.

Jag tror absolut inte att det här var Engströms egna och privata åsikter. Hans utspel visar att polisen har skilda sätt att se på problem och lösningar nationellt och regionalt.

Nu fick regionala poliser som jobbat med det här i åratal försöka ”gjuta olja på vågorna” som en polis sade till mig.

De poliserna har tillsammans med representanter från klubbar och supporterorganisationer länge jobbat med dialog. En taktik jag gillar i teorin men som är helt hopplös i verkligheten.

De som vill ställa till med djävulskap kan mycket väl vara med i dialoger – sedan kör de ändå sitt eget race när och hur de vill.

Och de vill ha en tydlig fiende. En tränaren eller klubbledare. Fotbollsbyråkrater eller vi i gammelmedia.

Men allra oftast är det motståndarfans och poliser.

Fotbollens beslutsfattare har många gånger testat kollegiala straff. De har varit helt verkningslösa. Vi journalister har också ofta ägnat oss åt kollektivt utpekande.

Jag håller med Per Engström om att ”Fotbollen” snackar ihop sig med supportrarna och skyller på andra när det är problem. Men han gör exakt samma självmål när han säger om polisens insatser:

”Allt har fungerat väl”.

Allt?

Per Engström säger att stora delar av publiken sköter sig exemplariskt, att en liten klick förstör. I intervju två säger han att problemen främst finns hos Svenska fotbollförbundet och Sef.

Men då hade han redan pratat om att minska åskådarplatserna och kopplat ihop pyroteknik med knark och därför landar utspelet i ett kollektivt skuldbeläggande av supportrar.

Svaret kommer att bli en kollektivt upphettad stämning mot polisen som riskerar att trigga i gång fler än de vanliga huliganerna.

Eftersom ingen grupp i världen är bättre på att se sin fiende som ett enat kollektiv än just uppretade supportrar kommer utkommenderade poliser att få ta första smällen. Sedan riskerar pendlare på väg hem från jobbet och vanliga åskådare på väg till match att komma i kläm och drabbas mer.

Pyrotekniken är en bagatell i jämförelse med skräcken hos den som råkar hamna på fel plats vid fel tid. Att män(niskor) sprider rädsla i tunnelbanan när det ska spelas fotboll är lika sjukt som att människor blir tafsade på vid konserter.

Huliganers attacker mot poliser är (som med Afa) mer våldsamma än bråken med andra grupper. Därför kan veckans utspel från en chef för samordning hos polisen leda till fler och tuffare sammandrabbningar på stan.

Nej. Jag försvarar på intet sätt de som vill starta bråk med polis eller andra. Försöker bara förklara den störda logik som råder.

Och ju större den allsvenska publiken blir – desto större blir frågan:

Vilka ser i praktiken till att det är lugnt i samband med fotboll? Förbundsfolk, Sef-personer, poliser, säkerhetsvakter, klubbanställda eller supportrar?

Gemensamt för alla grupper är att ingen kan svara ”vi” på frågan.

Esks elva. Vecka 3

1. Skandalsporten

Ny vecka, ny skandalsport. Den här gången är det tennisen som inte är så vit. Att det förekommit uppgjorda matcher har det pratats om länge. Då har det mest handlat om satellitmatcher i yttre tennisrymden. De nya uppgifterna från BBC visar att problemen har funnits betydligt högre upp i tennisvärlden.

2. Tennisskandalen

Precis som med senaste friidrottsskandalen är den värsta delen av det här avslöjandet inom tennisen att sportens egen höga organisation inte gjorde något för att gräva i problemen.

3. Tennislögnen

2007 skrev The Sun att Novak Djokovic erbjudits pengar för att förlora direkt i S:t Petersburg. Det förnekades då. Nu – först nio år senare – bekräftade den serbiske stjärnan uppgifterna.

4. Skidcitatet

”Norges lag är ett lag med astma.” Ryska skidbasen Jelena Välbe håller med president Vladimir Putin om att norska åkarna borde tävla i Paralympics – eftersom de är så sjuka.

5. Dopningsvarningen

En svensk SHL-spelare fick en varning av RF för att han använt en astmamedicin utan att ha dispens för den. Alla har inte lärt sig läxan efter Bäckström-affären i OS.

6. Basketsmällen

Louice Halvarsson skadade sig på träning och i veckan kom beskedet. Hälsenan var av. I värsta fall kan det ta ett år innan landslagsstjärnan är tillbaka på den nivå där hon ska vara.

7. Fotbollssmällen

NFL:s Carolina Panthers ledde med 31-0 mot Seattle Seahawks efter halva slutspelsmatchen. Men utklassningen blev ett drama. 31-24 till Panthers som nu möter Cardinals.

8. Underhållningen

Lagkapten Tobias Karlsson suckade åt EM:s cheerleaders. Aleksandra Wojcik blev kränkt av reaktionen. Gruppens satsning är på elitnivå, enligt lagledaren.

9. Hockeyflytten

I somras hamnade Carl Hagelin i Anaheim. Nu är han i Pittsburgh. NY Rangers ojämna säsong visar att Henrik Lundqvists klubb aldrig skulle släppt Hagelin.

10. Fotbollsfången

Javier Mascherano har åkt på både fängelsestraff och 7,5 miljoner kronor i böter för skattebrott. Det är lika stor chans att han sitter av straffet som att Barcelona åker ur.

11. Ursäkten

Lukas Nilsson tyckte att svenska handbollspubliken hade verkat bakfull i matchen mot Spanien. Dagen efter gjorde han en kommunalare och ångrade sig.