Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-08 08:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-prins-eller-skidkung-det-verkar-vara-lika-trist/

SPORT | KRÖNIKA

Johan Esk: Prins eller skidkung – det verkar vara lika trist

Karriären var över men när alpina VM gick i Sverige 2007 var Ingemar Stenmark fortfarande het för medierna.
Foto: Erich Stering

Prins Harry och Ingemar Stenmark.

Ska man tro en bok och en tv-serie verkar det lika trist att vara engelsk prins som alpin skidkung.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Sorgligast är mardrömmarna.

I C More-serien ”Sagan Stenmark” berättar frun Tarja och dottern Iza om Ingemars mardrömmar. Han drömmer att han ska tävla. Mardrömmarna kommer ”jätteofta”.

– Då förstår man att det var nog inte så kul på jobbet alla dar, säger Tarja.

Fru och dotter försöker se det komiska i drömmarna. Jag tycker mest att det är tragiskt att de fortfarande finns.

30 år efter karriären.

Prins Harry och Meghan Markle i intervju med Oprah Winfrey. Det verkar inte så kul att vara engelsk prins, men arbetsvillkoren låter hyfsade, skriver Johan Esk.
Foto: Joe Pugliese/Harpo Productions

Drömmarna visar hur svårt det varit för en av Sveriges största idrottare genom tiderna att ta sig ur det lyxfängelse som var hans karriär.

Medierna byggde tydligen de högsta och tjockaste murarna.

Samma sak för Prins Harry. Jag har inte hunnit läsa hans bok ”Den andre” men hört och läst massor om den och tuggat i mig flera utdrag. En sak går inte att missa. Hatet mot medierna. Nu göder han samma medier med massor av material.

Prins Harry vill inte ha hovets apanage, men hans släkt- och familjeband gör att han kan dra in stora summor på att berätta sin historia i olika mediala former.

Hans jobb som prins innebar att han kunde välja och vraka mellan sysslor att göra, personer att träffa och resmål att besöka. Ville han inte göra så mycket rann pengarna ändå in. Låter som hyfsade arbetsvillkor. Baksidor finns det på precis alla arbetsplatser.

Ingemar Stenmark hade ett jobb som innehöll skidåkning, träffa kompisar, vacker natur och att resa runt. Dessutom folkets kärlek och stora framgångar.

Jag blev mer rädd för att förlora än vad glädjen var att vinna.

Särskilt roligt verkar det ändå inte ha varit. En kul hobby blir något helt annat som krävande yrke.

– Jag kände stor press. Både från media men även från mig själv, säger Ingemar Stenmark i C More-serien.

Pressen har alltid varit den röda tråden i historien om Stenmark. Den blev inte tunnare med åren. Han säger i tv-serien tvärtom att det blev värre.

– Jag blev mer rädd för att förlora än vad glädjen var att vinna. Tävlingar blev mindre kul.

Så varför fortsatte han?

I en för idrottare ovanligt ärlig programförklaring över en karriär säger Stenmark:

– Jag visste inte vad jag skulle göra annars, om jag slutade.

– När man har hållit på med sport är det svårt att hitta något annat som ger de här endorfinkickarna. Jag fortsatte för att tillfredsställa det. Jag förstod att jag inte skulle få uppleva det i ett vanligt jobb eller i det jag gjorde efteråt.

Mikaela Shiffrin mådde inte bra efter tisdagens tävling.
Foto: Joe Klamar/AFP

Det är lätt att skylla på medier och press för att det var jobbigt att ligga på topp men Ingemar Stenmark hade frivilligt klivit in i en tillvaro som var svår att ta sig ur. Precis som för många andra elitidrottare hade det inte skissats på en B-plan. Att det ökar pressen pratas det sällan om. Men Stenmark säger i alla fall:

– Det jag offrade var att jag inte har någon utbildning. Hade det inte gått bra för mig, då hade man stått där och varit tvungen och utbilda sig själv efteråt.

Det gick bra. Två OS-guld, tre VM-titlar. Han hade vunnit den totala världscupen fler än tre gånger om inte reglerna gjorts om bara för att stoppa honom.

Framför allt vann han 86 tävlingar i världscupen.

Mikaela Shiffrin har 82 segrar. Det febras mycket kring hennes jakt på Stenmarks rekord.

Att känna press är extremt olustigt.

Efter senaste tävlingen kräktes hon. Kanske hade hon ätit något dåligt, kanske hade hon åkt på en magsjuka. Kanske var det bara kroppens sätt att säga att hon behövde vila.

En av USA:s ledare sade till SVT:

– Mikaela har haft sån stor press på sig efter alla vinster och gör alla intervjuer efter tävlingarna. De har nummerlappspresentation sent på kvällen och prisutdelning efter racet. Med det tuffa schemat hon har haft så krävs det så lite för att bli sjuk. Det blir för mycket.

Mikaela Shiffrin har under karriären varit öppen med det höga mentala pris hennes jobb har.

– Att känna press är extremt olustigt, har hon sagt till DN.

Senaste helgen visade Frida Karlsson hur fysiskt brutal elitidrotten kan vara.

Ingemar Stenmark sökte det perfekta åket.
Foto: TT

Mikaela Shiffrin har varit ett levande exempel på hur mentalt påfrestande den är. Hon har vittnat om pressen som växer när förväntningarna kommer från alla håll. Även från dem som bara vill väl.

I serien om Stenmark glimmar det till i hans ögon när han pratar om åren när han passerat toppen.

– Då hade jag inte samma förväntningar från media. Vilket gjorde att jag kunde åka mer avslappnat. Det var ganska kul ändå.

Han körde mer än 15 år i världscupen. Hela tiden sökte han något han aldrig hittade. Något som kanske inte finns.

Det perfekta åket.

Sökandet var lika sorgligt som vackert. Närmast var han i Courchevels storslalom. Det hade inte spelat någon roll om han inte vunnit, så bra var känslan.

Vi elitidrottare är lite knäppa i huvudet.

Sveriges nästa alpina legendar, Pernilla Wiberg, tar i C More-serien upp Stenmarks sökande som en förklaring för hur den som väljer idrott som yrke kan fungera:

– Vi elitidrottare är lite knäppa i huvudet, säger hon. Man söker någonting som man egentligen aldrig når. Det är det som gör att man år efter år hela tiden har en hög nivå inom sin idrott. Du måste ha en skruv lös någonstans för att orka.

Jag har genom åren frågat många idrottare om det där. Jag har hänvisat till Stenmark och undrat om de själva varit ute efter det perfekta åket, loppet, tävlingen, matchen.

Jag minns inte att någon svarat ja. De verkar mest ha tyckt att det varit meningslöst att leta. Det perfekta går ändå inte att hitta.

Ingemar Stenmark försökte i alla fall.

När han jagade det perfekta åket tävlade han mot sig själv men besegrade bara alla andra.