Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Publikfiaskot i OS är ett hälsotecken

01:04. Problemen med hårda vindar under OS i Sydkorea bara fortsätter. DN:s Johan Esk och Jonas Lindkvist rapporterar från stormigt Pyeongchang.

PYEONGCHANG. Stormar och publikfiaskon.

Det är vinter-OS 2018 så här långt.

Att läktarna gapar tomma är både ett fiasko och hälsotecken.

Alpina-VM i japanska Morioka 1993.

Vinter-OS i japanska Nagano 1998.

Vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang 2018.

Det här är en rad av asiatiska platser där väder och vind skapat ett kaos i schemat för alpina skidtävlingar.

På onsdagen skulle Mikaela Shiffrin försvarat sitt OS-guld och Frida Hansdotter kört för medalj.

Det bidde inget med det. Slalomtävlingen sköts upp.

Därmed har ingen av de fyra alpina tävlingarna så här långt gått planenligt. Damernas storslalom och slalom har flyttats fram, precis som herrarnas störtlopp. Herrarnas suberkombination avgjordes men med ändrad startplats i störtloppet.

Dessutom har snowboardens slopestyle för damer avgjorts under orättvisa förhållanden. Svåra, växlande vindar påverkade Måns Hedberg när han kraschade i samma gren.

Senare på onsdagen kom beskedet att skidskyttet blev inställt.

När DN:s Malin Fransson satt och skrev efter Damkronornas match gjorde blåsten att presstältet utrymdes av säkerhetsskäl. Och i OS-området här nere vid havet, där de olika isarenorna ligger, uppmanades åskådarna att hålla sig inomhus eller lämna området.

Det här är ett minne av alpina-VM i Morioka. DN:s Jens Littorin (också kallad medaljmannen här, så fort han sätter foten på en arena blir det svensk succé) var där. Han har berättat att inte en enda tävling gick som planerat i Morioka. Herrarnas super-G blev aldrig av.

Om fyra år är det vinter-OS i Peking och på vägen hit fick jag en smak av hur det kan bli.

DN-trojkans flygtransfer blev ett elände. De två timmarna som fanns för att byta plan hade krympt med en halvtimme på grund av en försening. Det räckte inte. Så det blev tolv timmar på Pekings flygplats och det var ju också en OS-start.

På väg ut till bussen som skulle ta oss den långa resan mellan terminalerna fick vi för första gången sedan vi lämnade Sverige känna på den här brutala vinden vi levt med sedan dess.

Om den finns i bergen runt Peking om fyra år lär det bli samma kaosartade alpina schemastrul då.

Däremot lär vi inte få samma publikfiasko som det är på skidtävlingarna här.

När Charlotte Kalla i lördags vann skiathlon var det bra med publik. Redan dagen efter hade det tunnats ut ordentligt. När Silver-Sebbe Samuelsson skrällde i måndagens skidskytte var det stora hål på läktarna och i tisdags var det ännu värre när Stina Nilsson vann guld.

Det här är naturligtvis ett präktigt publikfiasko för arrangörerna men också ett hälsotecken. Det här är ett bevis på hur det ser ut när olympiska spel avgörs i länder där folk går och tittar på det de vill se. Inte det de blir beordrade till.

Jag har varit på sommar-OS i Peking och vinter-OS i Sotji och där såg arrangörerna till att läktarna var fyllda. Eller i alla fall fyllda där tv-kamerorna kom åt.

Om Sverige mot all förmodan någon gång får ett vinter-OS skulle folk inte springa benen av sig för att titta på shorttrack eller nordisk kombination.

Här har sydkoreanerna uppenbarligen bättre saker för sig än att sent på kvällen ta sig långt upp i Alpensias skidområde för att i snö och storm stå och titta på trikåfolk de inte har en aning om vilka de är.

Det är oklart om den nordkoreanska klacken har så mycket koll på vem Kim Ruyon-Hyang är. Hon skulle starta som nummer 83 och sist i damslalomen. Det räckte för att propagandaklacken skulle köras upp till bergen.

Jag hade planerat att dra upp till andra slalomåket men blev kvar nere vid kusten. Jag hör vinden slita i rutorna på 24:e våningen i vårt hus i mediabyn när jag skriver det här, senare ska jag känna på att det är svårt att stå upprätt av vinden. Långt ner till vänster är det rasttid innanför murarna på ett fängelse. Några fångar spelar fotboll.

Kollega Lisa Edwinsson har förgäves väntat på slalomtävlingen. Hon messar att nordkoreanska klacken ”höll igång långt efter att tävlingen blåsts av och läktaren tömdes”.

OS-resultat: Följ OS i vår livetjänst 

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.