Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 06:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-rf-har-klarat-krisen-lika-uselt-som-eu/

Sport

Johan Esk: RF har klarat krisen lika uselt som EU

RF-ordföranden Björn Eriksson pratar med Handbollsförbundets Robert Wedberg under ett möte med de svenska specialidrottsförbunden angående stängningen av publika idrottsarrangemang.
RF-ordföranden Björn Eriksson pratar med Handbollsförbundets Robert Wedberg under ett möte med de svenska specialidrottsförbunden angående stängningen av publika idrottsarrangemang. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

I nöden prövas organisationen.

RF har klarat krisen lika uselt som EU.

Grundtanken med EU var att medlemsländerna skulle hjälpa varandra men så slog coronakrisen till och alla länder tänkte på sig själva och gjorde vad man tyckte passade bäst.

I svensk idrott uppmanas de olika förbunden att agera just så av ”idrottens EU” – Riksidrottsförbundet.

SOK-läkaren Bo Berglund gick i DN ut med kritik mot att de olika förbunden fått för lite hjälp av RF med hur man ska bedriva verksamheten under coronakrisen. Det har enligt Berglund gjort att idrotten stängts ner för mycket.

RF:s ordförande Björn Eriksson gav ofrivilligt Berglund helt rätt när han sade att det hade sett konstigt ut om RF sagt till alla idrottsförbund hur de ska göra.

Jag tycker att det blir betydligt konstigare om alla specialförbund tar kölapp hos Folkhälsomyndigheten och frågar hur man ska göra.

Den första dagen i april väntade hela idrottsrörelsen på besked från Folkhälsomyndigheten (FHM). Idrotter med många tusentals aktiva och ledare undrade om det skulle gå att hålla i gång verksamheten.

Högsta chefen Johan Carlson började då prata om brottning och var så allmänt svepande att det var fullständigt omöjligt för de olika idrotterna att veta hur man skulle göra.

I det läget skulle RF självklart insett:

”Det här funkar inte. FHM kan inte ha koll på alla delar i samhället. Kompetens på idrott har de inte. Vi måste hjälpa till.”

SOK-läkaren Bo Berglund, till höger, är kritisk till hur Riksidrottsförbundet och dess ordförande Björn Eriksson hjälpt förbunden under krisen.
SOK-läkaren Bo Berglund, till höger, är kritisk till hur Riksidrottsförbundet och dess ordförande Björn Eriksson hjälpt förbunden under krisen. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån, Mathias Bergeld/Bildbyrån

RF ska inte bestämma över de olika specialförbunden mer än vanligt. RF ska vara den hjälp förbunden behöver i den här ovanliga tiden.

Vad ska man annars ha RF till?

I alla andra delar av samhället arbetas det med att få till den svåra ekvationen att hålla verksamheten öppen och samtidigt kämpa mot att sprida smittan.

Men i svensk idrott hjälper RF mest till med att se till att verksamheter hålls stängda så mycket som möjligt. Det gör att de olika förbunden är livrädda för att göra fel vilket i sin tur leder till beslut som svänger hej vilt.

Ena veckan fick de som är födda 2001 spela fotboll i de åldersblandade serierna. Nästa vecka fick de spelarna bara vara med och träna, de yngre lagkamraterna fick spela vidare.

Just 01:orna är ungdomar som nyss fått höra en minister säga att det inte blir något studentfirande och totalt utan bollkänsla kasta ur sig: ”Festen är inställd.”

Specialförbunden och RF:s oförmåga att förklara för FHM hur idrotten fungerar gör att människor nu uppmanas att hålla sig borta från stora, öppna områden som kallas idrottsplatser.

När Lisa eller Kalle spelar fotboll ska föräldrarna inte vara där. Det är tydligen mycket bättre att de under tiden åker till gallerior och stormarknader och går in och trängs bland folk där.

Det är den svenska modellen.