Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 20:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-seger-och-overlevnadskurs-en-perfekt-fotbollslektion/

SPORT | KRÖNIKA

Johan Esk: Seger och överlevnadskurs – en perfekt fotbollslektion

Sverige firar segern mot Grekland. Det blev 2–0 efter en svag svensk inledning.
Sverige firar segern mot Grekland. Det blev 2–0 efter en svag svensk inledning. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Två aktioner av Alexander Isak gav tre poäng och ett viktigt kliv mot fotbolls-VM.

Dessutom gav den usla första halvleken mot Grekland en nyttig lektion i överlevnad.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Sverige vann kvalmatchen med 2–0. Sverige har fortfarande allt i egna händer när det gäller att ta en direktbiljett till VM och har i praktiken säkrat minst en plats i playoff.

Det bästa med matchen – förutom publiktrycket i hemmaborgen Friends där förbundskapten Janne Andersson aldrig förlorat en kvalmatch – var kombinationen av vad som går att ta med.

Dels segern, de tre poängen och bekräftelsen att betydelsen av Alexander Isak inte går att överdriva.

Det är så mycket värt för ett lag och så skönt för en tränare att ha en spelare man ger bollen till i krisiga lägen. Och så löser spelaren saker.

Det minst lika viktiga för Sverige att ta med på resan mot VM är känslan att man kunde vända en match som höll på att gå under som ett sjunkande skepp.

I Aten försvann svenska laget rakt ner i djupet utan räddning.

Nu skaffade svenskarna sig vetskapen hur man gör när man tar sig samman som en enhet och tätar luckor tillsammans.

Den känslan och den vetskapen är värd mycket mer än de aktuella tre poängen, särskilt med tanke på hur eländigt det såg ut mot just Grekland senast.

Ett lag som skapar känslan att det är svårt att besegra har en grundtrygghet att stå på. För det laget vet att det alltid kommer en och annan målchans framåt. Särskilt om det laget har en spelare som Alexander Isak.

Att vinna när spelet flyter och allt går bra ger bara tre poäng.

Att vinna när planen länge är som en uppförsbacke ger så mycket mer. Det är sånt som ger ett lag en kollektiv kraft in i framtiden.

För då kan man titta tillbaka på allt som gick snett på vägen och se till att det inte händer igen. För man kan man inte räkna med att det står 0–0 efter en sån här halvlek igen.

I lördags gjorde Alexander Isak ett av de snyggaste målen som gjorts på Friends Arena. På tisdagen gjorde Sverige sin sämsta halvlek på arenan.

Det var missförstånd och bolltapp. Grekisk hård press och grekiska omställningar. Svensk skakig stress och svenska felpassningar.

Grekland var trygga och täta defensivt med sin fembacklinje. De var svåra att få tag på offensivt med sitt kantspel.

Så länge Sverige spelar ett rakt 4-4-2 i defensiven mot 3-5-2/5-3-2-uppställningar finns alltid risken för stora ytor att täta på kanterna och numerära underlägen centralt.

Möter man ett lag som spelar med så här tydligt kantspel som Grekland och man själv bara har fyra mittfältare måste man ge upp kanterna och täta mitten.

När Sverige möter så kallade stora lag som spelar så här har Sverige inga problem att ligga rätt i positionerna.

Nu var Sverige i en hel halvlek så utdraget att det var försvarshål överallt utom längst bak.

Svenskarna irrade omkring som fullständigt förvirrade sololirare. Grekerna hade tid och ytor. Blev det duellspel förlorade Sverige sorgligt nog även det.

Och när det behövdes kom hjälp från Sverige. Det svenska presspelet var riktigt patetiskt, grekerna tog sig lätt loss i triangelspel och plötsligt kom en grekisk långboll som Victor Nilsson Lindelöf nickskarvade fram till Giorgos Masouras. Om inte målvakten Robin Olsen varit på bollen hade den inte träffat stolpen utan hamnat i mål.

Nog för att Friends gräsmatta inte är en golfgreen men det var lika för båda lagen. Svenskarnas bollbehandling var som om de spelade på en åker som vildsvin kört sönder. Till och med Alexander Isak snubblade fram då.

Viktor Claesson tog några löpningar in bakom backlinjen tidigt, men det kom inga bollar. Sedan slutade svenskarna att springa utan boll och med mindre rörelse blev det mindre hjälp och passningsalternativ. Och mer panik i spelet med boll.

Grekland hade två bollar i målramen i första halvlek. Sverige hade absolut ingenting.

I veckan har det varit mycket svenskt snack om allt som gick snett när Grekland vann med 2–1. Ett mantra som mumlats är att Sverige lät matchen rinna iväg.

Jag frågade vad man kan göra åt det under en match och lagkapten Albin Ekdal sade att man som spelare får försöka hitta avbrott i spelet där man kan prata ihop sig. Det hände aldrig i första halvlek.

Men spelarna och ledarna hade halvtidspausen på sig att rätta till allt som gått fel.

Det tydligaste i andra halvlek var att Sverige direkt började vinna närkamper.

Det viktigaste var att sluta med ett presspel i panik. Istället sätta in stressen samlat mot Grekland.

Och framåt var det enklaste det klart bästa. Istället för att krångla till det och låta Grekland samla ihop försvaret så skickade svenskarna upp den långa raka bollen tidigare för att skapa oreda i grekiska försvaret.

Det var i efterspelet till en sån boll Robin Quaison hade Sveriges första skott på mål i 56:e minuten och det var en sån boll Alexander Isak tog med in i straffområdet och kapades klumpigt av Konstantinos Mavropanos.

Straffen var solklar och Emil Forsbergs straffspark iskall.

Tio minuter senare drog Robin Olsen iväg en svepande inspark som blev en målpassning. För längst fram fanns glödhete Alexander Isak. Han petade bollen förbi utrusande målvakten Odisseas Vlachodimos, lät Konstantinos Mavropanos glida bort och lekte sedan in 2–0.

Läs mer:

Sverige tog revansch – men Andersson irriterad

Fem snackisar efter Sverige–Grekland

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt