Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 00:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-segt-utan-seger-sedan-kickade-kosse-igang-showen/

Sport

Johan Esk: Segt utan Seger – sedan kickade ”Kosse” i gång showen

Kosovare Asllani gratuleras efter 1-0-målet som öppnade för en storseger mot Slovakien. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Saknaden efter Caroline Seger började kännas skrämmande stor.

Då kickade Kosovare Asllani i gång showen mot storsegern.

När svenska damlandslaget i fotboll för första gången sedan VM-bronset mötte sin hemmapublik började det uselt men slutade enkelt. 7–0 i EM-kvalmatchen mot Slovakien. 

Den höga, aggressiva pressen satt som den skulle hela matchen. 

I övrigt var de första 20 minuterna en serie av felpass och missförstånd och ett passningstempo som inte dög och alldeles för få uppspel centralt. Där, i mitten, saknades skadade Seger så länge tydligt.

Men med tre mål på mindre än tio minuter mellan 26:e och 34:e minuten släckte Sverige Slovakien och vann till slut stort.

Det var Kosovare Asllani som då var precis så bra och viktig hon ska och måste vara för det här laget. Hon var målgörare och framspelare och däremellan var hon ledaren som höll vad som såg ut att vara ett brandtal efter ett mål.

Hon har gått längst fram i kampen för att damfotbollen ska växa. Det är lika viktigt att hon går längst fram när landslaget ska lyfta.

1–0 var en hörna av ”Kosse” som målvakten Maria Korenciova tryckte upp i eget mål, den hade gått in direkt annars.

3–0 var ett mål av Linda Sembrant efter en ny hörna av ”Kosse”.

Men det var andra målet som visade precis vilken roll Asllani ska ha. 

Sverige hade mest försökt att ta sig fram via kanterna eller med för tidiga långbollar från backlinjen. Kosovare Asllani hade under tiden sprungit och gestikulerat och visat att hon ville ha bollen och verkade vara på väg att bli riktigt frustrerad.

Då fick hon ett instick. Och så vände hon bort sin bevakare, satte fart, tittade upp och stötte fram en perfekt passning till Lina Hurtig som avslutade lika kliniskt.

Det där var fotbollsgodis. Sånt som en storpublik måste bjudas på för att komma tillbaka.

9.748 åskådare kom för att se EM-kvalmatchen. Det är en bra publiksiffra om man tittar historiskt. 

I den här samtiden när det skett ett internationellt publiklyft inom damfotbollen och när det under och efter VM pratats mycket om det svenska landslaget borde det ändå varit bättre.

Faktum är att Sverige tappat på tre år. När Sverige i första matchen efter OS-silvret mötte samma lag på samma arena 2016 kom det 11.460 åskådare. Då blev det bara 2–1 till Sverige. 

Nu var det tredje matchen i kvalgruppen som blev Sveriges tredje enkla seger. Tidigare har Lettland och Ungern städats undan.

Vem som tar förstaplatsen och en direktväg till EM avgörs i de två matcherna mot Island 2020. Borta i juni, hemma i september.

Däremellan ligger höjdpunkten. OS i Tokyo. Då kommer Caroline Seger att behövas.

Och oavsett om Seger är med eller inte måste Sverige spela mer som efter paus. Det var högre fart i passningsspelet och det var snabbare vändningar från kant till kant. Så där ska det se ut från start när Sverige möter lag som backar hem.    

Läs mer: 

Svensk kross mot Slovakien i EM-kvalet