Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-21 03:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-sluta-med-galenskapen-oppna-upp-idrotten/

Sport

Johan Esk: Sluta med galenskapen – öppna upp idrotten

Aggregaten har stängts av och den is som ligger kvar på Zinkensdamms IP har till stora delar smält.
Aggregaten har stängts av och den is som ligger kvar på Zinkensdamms IP har till stora delar smält. Foto: Roger Turesson

Det var skrämmande hur lätt det var att stänga ner en folkrörelse och en sorglig påminnelse om hur svag sportens status är högt upp i svenska samhället.

Nu måste galenskapen ta slut och idrottsanläggningarna öppna.

Biblioteken slår upp dörrarna igen. Folkhälsomyndigheten, FHM, hade missat att biblioteken klassas som samhällsviktig verksamhet. I TT-notisen står:

”Många bibliotekschefer har fått arga mejl från invånare som inte förstår varför biblioteken har stängt.”

För oss som är nära eller i den svenska idrottsrörelsen är det lättare att förstå orsaken till att idrottsanläggningar utomhus stängts och att all kollektiv träning pausats.

Det beror på att det är så här idrotten behandlas i Stockholm.

Här kan hål i huvuden få växa fritt och idiotin frodas så fort det har med idrott att göra.

Här kan myndighetspersoner och lokalpolitiker få feeling, missbruka sin makt och fatta beslut som krockar med allt logiskt resonemang. Senast det hände var några dagar före jul.

När restriktionerna skärptes av regeringen fredagen 18 december sade FHM tydligt att träningar utomhus skulle få fortsätta om det kunde skötas på ett smittsäkert sätt. Vad det nu är det är en annan historia som ännu saknar klara svar.

FHM:s besked försökte Riksidrottsförbundet att sprida vidare men det var meningslösa skrik för döva öron.

Kvällen efter fick en hög myndighetschef och en politiker i Stockholm sin osköna lördagsfeeling. Till deras försvar ska sägas att det inte varit lätt att förstå och hänga med i regeringens och FHM:s svängar och luddiga besked under pandemin.

Chefen och politikern ville säkert väl men när de sköt från höften hej vilt träffade det helt fel. De fick till en tolkning att regeringen måste ha menat att utomhusträningar ska pausas och därför skulle också alla utomhusanläggningar stängas ner.

Galenskapen spreds ut i landet. En stor del av svensk barn- och ungdomsidrott sattes på paus.

Så lätt var det alltså att förlama en folkrörelse som aldrig har varit viktigare än nu.

Isbanor smältes. Idrottsplatser låstes. Jag antar att det fanns planer på att rulla ut taggtråd i motionsspår.

För att spetsa till och släppa ut det ologiska i full frihet kom information att fler fotbollsplaner i Stockholm skulle hållas öppet sent för att uppmuntra till spontanspel. Samtidigt som isarna smältes så att allmänheten inte skulle kunna åka skridskor.

I motivet till nedstängningsbeslutet sade de styrande i Stockholm att syftet var att minska antalet möten mellan människor och att dra ner på resandet.

Att de här ungdomarna ändå träffas i skolan på dagarna och sitter hemma inomhus hos varandra på kvällarna och att många barn och ungdomar går, cyklar eller skjutas till träningar måste beslutsfattarna ha koll på, annars har de fel jobb. Dessutom har ungdomarna inte fått höra att de inte ska resa i några andra sammanhang.

Självklart vill alla minska smittan, det gäller alla inom idrottsrörelsen också. Det finns klubbar som äger sin anläggning som ändå har pausat verksamheten för att inte gå emot strömmen.

Och den dag jag får bevisat att stängda utomhusanläggningar minskar smittspridningen ändrar jag självklart åsikt.

Att hålla upp inomhusverksamheten är lättare att förstå, även om jag tycker att det borde gå att lösa med mindre grupper under träningspassen. I värsta fall kan ungdomarna turas om att närvara.

Men galenskapen att det inte ska idrottas utomhus måste ta slut.

Det är bara att slå på aggregaten och spola isarna, preparera skidspåren, öppna idrottsplatserna – och hålla avstånd där det behövs.

Läs mer: Stockholms nedstängning av vinteraktiviteter får kritik: ”Liten effekt, men väldigt högt pris”

Ämnen i artikeln

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt