Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 19:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-sorgligt-och-skamligt-med-ryssar-i-os/

SPORT | KRÖNIKA

Johan Esk: Sorgligt och skamligt med ryssar i OS

Den olympiska flaggan vajade bredvid Rysslands under OS i Sotji 2014.
Foto: Matthias Schrader/AP

Tommy Körbergs ”Stad i ljus” sjöngs i Stockholm och ute i idrottsvärlden blev mörkret mer kompakt.

Ryska idrottare är på väg in i OS-värmen. Det är helt sjukt.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

All förväntan och glädje som fanns i kroppen på tvärbanan på väg mot handbollskvarten Sverige–Egypten rann ur mig när nyhetsflasharna avlöste varandra i mobilen:

Ryska och belarusiska idrottare får tävla i OS.

Det är inte riktigt klart än. Men allt tyder på det. Asien har öppnat möjligheten för ryska och belarusiska idrottare att OS-kvala där.

Därmed verkar den ryggradslöse Thomas Bach få som han vill. Internationella olympiska kommitténs president gör allt för att vara Putins polare. Bachs propagerande för att idrottare från Ryssland och Belarus ska få tävla i OS under neutral flagg är sorgligt och skamligt.

Det är nästan i klass med det patetiska martyrskap ryska idrottare visat upp när de gnällt.

Deras land har startat ett krig mot grannlandet. Och martyrerna klagar på att de inte får vara ute i världen och tävla.

En som aldrig kommer att dra på sig sina skridskor igen är den ukrainske konståkaren Dmytro Sharpar. 25-åringen dödades i strid. 2016 var han med i ungdoms-OS och är därmed den förste idrottaren med olympisk status att ha dödats i kriget.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade förra månaden att minst 180 ukrainska idrottare hade dödats sedan Ryssland attackerade Ukraina i februari förra året.

Jag tyckte länge att idrott och politik skulle hållas isär så mycket som möjligt. Min motivering var att idrotten skulle kunna vara den neutrala, fredliga mötesplats världen skulle må bra av.

Alla såna naiva snömostankar har effektivt mejats ner. Av politiska ledare i allmänhet och Rysslands Vladimir Putin i synnerhet.

Nyligen tyckte den svenska OS-legendaren Pernilla Wiberg att ryska idrottare skulle få komma tillbaka under neutral flagg. Enskilda idrottare ska inte straffas, var Wibergs åsikt.

Pernilla Wiberg brukar ofta ha bra åsikter och synpunkter. Den här gången kraschade hon rejält.

Många ryska idrottare är inte som alla andra stjärnor. De ser sällan så glada ut som när de får stå och smila upp sig med idrottsälskaren Vladimir Putin. Han är verkligen deras president. De är hans propagandalakejer.

Och det här med om OS-truppen heter Ryssland eller ej. Det är ändå som en rysk idrottare sade när de (efter landets långa lista av dopningsskandaler) fick vara med i Tokyo-OS under neutral flagg:

”Det är ändå Ryssland.”

Och om IOK-höjdarna undrar hur det kommer att bli när ryska idrottare får vara med i Paris-OS 2024 är det bara att kasta ett öga mot tennisens pågående grand slam-turnering i Australien. Där gör ryska fans allt de kan för att hitta vägar för att propagera för Putin och Ryssland.

Läs mer: IOK öppnar för ryska idrottare i OS

Ämnen i artikeln

IOK
Ryssland

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt