Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 19:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-stahl-gjorde-vad-han-skulle-och-sade-vad-qatar-vill-hora/

Sport

Johan Esk: Ståhl gjorde vad han skulle och sade vad Qatar vill höra

Daniel Ståhl kvalade in till diskusfinalen och sade sedan att det är ”häftigt” att tävla i Doha. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

DOHA. Daniel Ståhl gjorde vad han skulle i diskuskvalet.

Sedan sade han precis vad Qatars VM-arrangörer vill höra.

Det finns flera anledningar till att icke-demokratier som Qatar arrangerar stora idrottsmästerskap.

En stor är att visa den inhemska befolkning på hur bra landet är på att bjuda på fester för världen. En annan är att visa upp hur folk från hela världen kommer för att vara med på festen.

Vi som är här är alla delaktiga i såna här propagandaspektakel. Många av oss väljer att kritisera det vi ser och upplever och tycker om landet vi är i.

Daniel Ståhl valde en helt annan väg.

En väg som arrangörer av idrottstävlingar i diktaturer älskar.

På SVT:s fråga om vad han tycker om att tävla i Doha, han har gjort det framgångsrikt förut, sade han att det är ”häftigt” och fortsatte spontant:

– Det är ett lite annorlunda land mot de flesta andra länder i hela världen. Jag tycker bara att det är kul att tävla här. Det är kanonfolk som jobbar här och organisationen och allting. Det är lite annorlunda lagar och sånt där men det är bara att acceptera det.

Med VM:s största understatement ”lite annorlunda lagar” hamnade Ståhl i kvalet bland klassiska hyllningar av diktaturer.

Men han nådde inte upp till ”Åby” Ericsons ord om militärregimen i Argentina under fotbolls-VM 1978 eller Roland Anderssons uppmaning att kvinnor som inte fick komma och se fotbollslandskampen 2006 kunde se den på tv.

En av de saker jag gillar bäst med att komma från en demokrati är att jag kan höra någon öppet säga något jag absolut inte håller med om.

Daniel Ståhl är storfavorit att vinna guldmedalj i diskus. Han kommer aldrig att bli mästare i diplomati men det han sade låg helt i linje med vad jag hört och blivit förvånad av de senaste dagarna.

När svenska landslaget hade sin pressträff inför VM stod ambassadören Anders Bengtcen och pratade lyriskt om landet vi är i. Om den goda utvecklingen med svensk handel och om den utmärka politiska dialogen.

H&M, Volvo och Ikea har alla verksamhet här. När Zlatan Ibrahimovic spelade för Paris SG var han en huvudspelare i Qatars stora idrottssatsning. 

Och dagen före VM-tävlingarna satt Sebastian Coe, ordförande i Internationella friidrottsförbundet (IAAF), och talade nästan i tungor om vilka fantastiska förberedelser VM-arrangörerna gjort och vilket enastående mästerskap det skulle bli.

Nog för att man ska vara artig mot en värd men jag fattade inte varför Coe skulle ösa på så med hyllningarna. 

Han visste redan att det var ett publikfiasko som väntade. Han visste att vi är i ett land där de fejkade nyheterna flyger fritt.

Bredvid Coe satt VM-chefen Dahlan Al Hamad och fick frågor om biljetterna.

Jo, då. Biljetterna sålde bra. Det skulle förhoppningsvis bli fullt hus. Bagdad-Bob skulle ha blivit rörd till tårar av svamlet.

I verkligheten bevisas publikfiaskot varje dag, innan VM-tävlingarna ens börjat inne på Khalifa. Arenan tar 48.000 åskådare men minst hälften av stolarna är täckta av reklamskynken från IAAF.

De få åskådare som är här låter märkligt mycket. Kalla mig konspirationsteoretiker men teknikerna har gjort ett bra jobb med ljudet på arenan. 

Det kom inför VM uppgifter om att gästarbetare mer eller mindre skulle beordras att fylla läktarna. Det hade varit ett cyniskt sätt att sluta cirkeln för ett land som vill bli en stor pjäs i idrottsvärlden.

Så har det inte blivit. Istället blev det en lördag där hålen gapade tomma på de delar av arenan IAAF-skynkena inte täckte.

Och det trots att det här var kvällen för 100-metersfinalen. En kväll som alltid brukar vara fullsatt till sista stol.

Läs mer:

Daniel Ståhls diskus stoppades

Svenskan bröt tuffa VM-loppet: ”Jag skulle aldrig göra om det”