Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-17 22:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-stangningen-visar-att-stockholmare-inte-ar-smartare/

Sport

Johan Esk: Stängningen visar att stockholmare inte är smartare

Stockholmare spelar padel i Globen, och snart också i Stockholmsmässan. Plånbok krävs för att idrotta i Stockholm numera.
Stockholmare spelar padel i Globen, och snart också i Stockholmsmässan. Plånbok krävs för att idrotta i Stockholm numera. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

När Stockholm stänger ner idrotten bidrar kommunens styrande till att öka idrottens klassklyftor.

För allt är inte stängt.

I mars slogs ett tillfälligt fältsjukhus upp i Stockholmsmässan i Älvsjö. Tre månader senare var det hastigt och märkligt dags för nedmontering. Bara notan var kvar. Den får vi invånare ta hand om.

Nu har det i stället byggts padelbanor i några av Mässans pandemiövergivna lokaler. Invigning sker fredag.

Jag är inte ute efter att kritisera någon som driver olika racketanläggningar, gym eller spelar/tränar där. Tvärtom. Jag är säker på att fysisk aktivitet är bra för psyket i de här jobbiga tiderna.

Men stolligheten att stänga ner utomhusanläggningarna och därmed stoppa träningarna slår helt snett.

Dels drabbar det alla barn och ungdomar som inte skulle få för sig att ge sig ut och springa i halkan på egen hand. Mest påverkar det alla som inte har råd att boka tider i tennishallar eller padelcenter eller lösa gymkort.

Klassklyftorna bara ökar och ökar i svensk idrott. Under pandemin får utvecklingen bra skjuts framåt av aktörer som borde göra allt för att bromsa den utvecklingen och se till att möjligheten att idrotta är tillgänglig för alla.

Det handlar inte bara om politiker och myndighetspersoner som fattat felaktiga beslut. Det är också ledare inom idrottsförbund som har varit för fokuserade på att hålla elitverksamheten i gång.

I båda fallen har det varit kortsiktigt tänkande som det finns all anledning att oroa sig för vad de långtgående konsekvenserna blir.

Beslutet att stänga utomhusanläggningar i Stockholm visar att Anna Kinberg Batra inte var riktigt rätt ute när hon en gång påstod att stockholmare är smartare än lantisar.

När det i Stockholm nu tjafsas om vem som fattade de korkade besluten har man gått vidare på andra håll.

Flera kommuner och regioner följde först efter Stockholm och stängde sina idrottsanläggningar utomhus. Många insåg sedan att det var stolleprov och ändrade sig. Förra veckan skrev DN om hur det spolats upp en ordentlig isyta på en stor parkering i Luleå när ishallen stängts.

Idrotten är som bekant alltid en spegel av övriga samhället.

Ett av de absolut största svenska problemen under pandemin har varit svårigheterna för medborgarna att förstå och följa riktlinjer och regler som beslutats.

Och det är ingen lätt sak för föräldrar att kunna förklara för sina barn logiken i att de inte ens får idrotta utomhus när till och med statsepidemiolog Anders Tegnell står i SVT:s Aktuellt och säger att utomhusanläggningar borde vara öppna. Inte minst för ungdomarnas skull.

Ämnen i artikeln

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt