Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 07:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-stavbrottet-skapade-en-ny-tuffare-angelica-bengtsson/

Sport

Johan Esk: Stavbrottet skapade en ny, tuffare Angelica Bengtsson

Angelica Bengtsson satte svenskt rekord och blev sexa i en stavfinal där hon första gången bröt en stav. Foto: Nariman El-Mofty/AP

DOHA. Stavbrott, stavjakt och svenskt stavrekord.

Det var som att VM-finalen gjorde Angelica Bengtsson till en ny hoppare och tog hennes karriär till en ny nivå.

Scenen var brutal. Staven gick av och Angelica Bengtsson flög handlöst ned i lådan vid stavhoppsmattan.

Hon var nedslagen men inte utslagen. Hon bröt staven men hon bröt inte ihop. Hon hade alltid undrat hur det skulle kännas att bryta en stav. Nu visste hon.

På andra sidan vetskapen stod hon där, med sin nya stav som hon hittat i en konkurrents fodral.

Hon stod där som en helt ny, tuffare hoppare. Helt oberörd av kraschen, fallet och letandet efter en ny stav.

Den förra Angelica Bengtsson hade tänkt tusen tankar efter allt som hänt. Den här bara hoppade. Den här bara körde på och lät kroppen sköta jobbet.

Då hoppade hon bättre och högre än hon någon svensk kvinna hoppat utomhus. 4,80. Svenskt rekord. Angelica själv har hoppat en centimeter högre inomhus.

Såg ni hur förvånad hon var efteråt. Vad hände? Var det så lätt? Är jag så bra?

Det som hänt var att hon fått alla ledare och manliga stavhoppare från alla nationer som satt på läktaren ovanför ansatsen att bli fullständigt galna. Jag följde dramat där och Armand ”Mondo” Duplantis sade att han inte trodde att han skulle klarat något liknande.

Det som hänt var allt annat än lätt. 

Det som hänt hade däremot visat hur bra hon är.

Höjden 4,80 brukar oftast räcka till medalj i VM och OS. Sexan Angelica Bengtsson vann ingen medalj men allas uppmärksamhet.

– Har ni något pris i Sverige för bästa idrottsprestation borde Angelica få det, sade en utländsk kollega i hissen ner från pressläktaren.

Sen pratade han om att han sett henne slå igenom tidigt som en stor talang och väntat på att hon skulle ta nästa steg. Det är vi många som gjort. 

Själv har jag tvivlat på att hon skulle klara att ta det. Just för att jag tyckt att hon saknat den där tuffheten att vara som bäst i de svåraste ögonblicken.

Det tvivlet blåste Angelica Bengtsson bort med den där nya staven och det där svenska rekordhoppet. Det ska bli väldigt kul att se vad hon kan göra i Tokyo nästa OS-sommar. 

Det är så många gånger jag efter mästerskap hört henne sökande och lätt tvivlande titta in i framtiden. Nu är hon 26 år, hade redan massor av mästerskapsrutin med sig till VM 2019 och när hon åker därifrån vet hon att hon är på rätt väg.       

Läs mer: 

Stort drama när Angelica Bengtsson satte svenskt rekord

Fransyska råkade ta Angelica Bengtssons stav

Duplantis om Bengtsson: ”Mest otroliga jag sett”