Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 22:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-svart-att-ta-klubbarnas-nodrop-pa-allvar/

Sport

Johan Esk: Svårt att ta klubbarnas nödrop på allvar

Bild 1 av 2 AIK ansåg sig egentligen inte ha råd att sparka tränaren Rikard Norling men gjorde det ändå.
Foto: Ali Lorestani/TT
Bild 2 av 2 Mitt under coronapandemin köpte IFK Norrköping loss Sead Haksabanovic i det som troligen är allsvenskans dyraste värvning.
Foto: KRISTER ANDERSSON

En tränare sparkas och ska ersättas, landslagsspelare flyttar hem, stjärnor värvas.

Då är det svårt att ta fotbollsklubbarnas krissnack och nödrop på allvar.

Om inte elitklubbarna får ekonomiskt stöd från staten kommer föreningar att falla ihop och dö en masse.

Så har det låtit från klubbledare, talespersoner för förbund och ligaorganisationer, ja ända upp till Björn Eriksson i toppen av Riksidrottsförbundet.

Som en kontrast har – bland annat – dessa affärer gjorts (och under onsdagen slås transferfönstret upp igen):

IFK Norrköping har köpt loss Sead Haksabanovic från engelska West Ham. Enligt FotbollDirekt var prislappen 26 miljoner kronor, i så fall tidernas dyraste värvning till allsvenskan.

– På köpsidan är detta den största affären IFK Norrköping gjort, alla kategorier, sade ordförande Peter Hunt.

Helsingborgs IF gick ut och vädjade till kommunen om ekonomiskt stöd. Den 5 juni sade ordföranden Krister Azelius:

– Vi har uttryckligen sagt till politikerna att vi behöver hjälp. Det är skarpt läge. Vi ser ingen annan räddning.

Mindre än en vecka senare hade klubben ändå råd att skriva korttidskontrakt med Mix Diskerud. Då sade samme ordförande Azelius:

– Prislappen om vi skulle halka rejält efter skulle bli mycket, mycket högre.

Samma resonemang hade AIK:s sportchef Henrik Jurelius när han fick frågan om klubben hade råd att sparka tränare Rikard Norling. Jurelius svarade:

– Vi har fattat ett beslut som klubbats igenom av styrelsen, så då har vi det på något sätt. Men egentligen inte.

AIK ska nu inte bara betala Norlings lön till och med 2021. Klubben ska också betala den nye tränaren – som dels kommer att sitta i ett bra förhandlingsläge och dels kan ha ett kontrakt som AIK måste hjälpa till att lösa upp.

AIK ska enligt flera medier också vara ute efter anfallaren Alexander Jeremejeff.

IFK Göteborg har just förstärkt med Jakob Johansson och i Malmö FF visade Johanssons gamla landslagskollega Ola Toivonen i helgen att han fortfarande skulle platsa i Janne Anderssons trupp.

Det här är bara några av namnen som ramlat in i herrallsvenskan under coronakrisen och på damsidan hoppas ekonomiskt hårt ansträngda klubbar att transferfönstret ändå ska göra att man kan värva bort problem som de ökade antalet knäskador skapat.

Och inom hockeyn gav vårens och försommarens rubriker en känsla av att silly season där var lika sjuk som vanligt.

Ja, jag vet att det finns externa finansiärer, tidigare försäljningar eller ett stort kapital (läs Malmö FF) som möjliggör värvningarna men bilden som skapas av de nya och nygamla namnen som dansat in i coronallsvenskan är en stark kontrast till klubbarnas samlade krissnack.

I samband med att Diskerud blev klar för Helsingborg intervjuade Aftonbladet två av personerna som larmat högst om den hotande klubbdöden. 

– Jag var nog inte beredd på att det skulle göras så många uppmärksammade affärer. Jag behöver sätta mig närmare in i vad det handlar om. Om det är lämpligt eller inte får fotbollens organisationer svara på, sade Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Mats Enquist, generalsekreterare på klubbarnas organisation Svensk Elitfotboll, brukar aldrig var svarslös men nu sade han:

– Jag får hänvisa till klubbarna.

Ingen vet när det kommer publik på matcherna. Ingen vet hur mycket inkomsterna kommer att minska och hur den ekonomiska framtiden för de svenska elitklubbarna ser ut på andra sidan corona. Ingen vet ens när den där andra sidan kommer.

Men alla kan inse att det blir svårare för personer som Eriksson och Enquist och gå ut och tigga stöd hos staten ju mer klubbarna värvar. 

Ämnen i artikeln

AIK Fotboll
Malmö FF
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt