Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Johan Esk: Sverige är ett U-land som är kul att följa

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Sverige är ett U-land i handboll.

U:et står för ungdom och en utveckling som är kul att följa.

Herrlandslaget i handboll är långt ifrån klart.

Men lätt att tycka om.

Det krävs inte segrar och stora stjärnor för att jag ska bry mig om svenska landslag.

Men ett krav är att spelarna verkligen känner något för den där tröjan, för det där laget. Sånt behöver inte visas med yviga gester, sånt märks lätt ändå.

Och det har märkts så tydligt att det här laget har bestämt sig för att inte bry sig om generationsväxlingen, den usla uppvärmningsturneringen, de bottenlåga förväntningarna.

Sverige brydde sig inte om att det färdiga världslaget, VM-fyran Spanien, vid två tillfällen var på väg att glida i väg i stora ledningar. Sverige vägrade att vika ner sig, vägrade släppa taget, vägrade låta dramatiken dö.

Johan Jakobsson gav Sverige en bra start och ledning tidigt i matchen. När matchen skulle gå in i sista kvarten hade Spanien varit i ledning i nästan 30 minuter, gjort två ryck men Sverige hade rest sig båda gångerna och nu hade Johan läget att kvittera.

Foto: Johanna Lundberg/BildbyrånJohan Jakobsson. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Men de svenska avslutningarna var i andra halvlek alldeles för dåliga och när Johan Jakobsson missade det där skottet blev det starten på det tredje och avgörande spanska rycket.

Tyskland tog Sverige vidare i EM genom att slå Slovenien. För Sverige gällde det att försöka få med poäng till nästa runda och även om det inte gick, även om Sverige nu har en lång väg till OS så är det läge att skicka ett stort tack till Tyskland.

För varje match i ett mästerskap är läropengar som inte går att köpa för det här unga laget.

Mot Spanien fick Sverige försöka lära sig hur det är att möta handbollens Karelin. Spanien som lag har varit en besvikelse så här långt i EM. Det har inte Julen Aguinagalde varit.

Mästerskapet som pågår är i en sport med en boll, två lag, en massa brottning och plötsligt bryter en handbollsmatch ut. Att stoppa Aguinagalde på linjen var som att försöka få ner monsterbrottaren Alexander Karelin i mattan på 90-talet.

Sverige förlorade med tio mål mot Spanien för en dryg vecka sedan. Nu blev det 22–24. En sån där hedersam förlust man brukar säga aldrig ger något.

Men för det här svenska laget ger varje match mycket.