Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 11:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-sverige-borde-ta-rygg-pa-skenheliga-tyskar-mot-fifa/

SPORT | KRÖNIKA

Johan Esk: Sverige borde ta rygg på skenheliga tyskar mot Fifa

Bild 1 av 2
Foto: Ebrahim Noroozi/AP
Bild 2 av 2
Foto: Ina Fassbender/AFP

Tyskland är fotbollsvärldsmästare på att kombinera idrott och skenhelig symbolpolitik.

Sverige ska ändå ta rygg på Tyskland och inte rösta på Gianni Infantino när han väljs om som Fifa-ordförande.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Den tyska skenheligheten och symbolpolitiken ser ut så här:

Tyskland har protesterat först och högst mot Fifas hot om att dela ut straff mot spelare eller lag som skulle bära regnbågsbindeln med texten ”One Love” under VM. När Tyskland skulle kliva in i VM höll spelarna i startelvan för sina munnar på lagbilden före chockförlusten mot Japan som en protest mot Fifa.

Fem av de elva tyskarna skulle kunna ha tagit bort handen och berättat hur det känns att tillhöra en Qatar-sponsrad klubb.

Skenheligheten och symbolpolitiken ser också ut så här:

Homosexualitet är förbjudet i Qatar men den tyska supermakten FC Bayern München har i åratal haft ett samarbete med landet.

Om det tyska fotbollsförbundet verkligen brytt sig om läget i landet Qatar har förbundet haft lång tid på sig att agera mot Bayern München. Men det är lika stor chans som att Fifa ska agera mot Qatar.

Klubben har haft klippkort i många år för att åka dit på träningsläger. Lagkaptenen och målvakten Manuel Neuer påstås ha varit upprörd över att inte ha fått bära regnbågsbindeln under VM. När han spelar med FC Bayern har han ovanför lagkaptensbindeln ett sponsormärke – för statliga flygbolaget Qatar Airways.

Bild 1 av 2
Foto: TT
Bild 2 av 2
Foto: TT

Klubbens förre ordförande Uli Höness sade i september att han tyckte att Bayern München ska förlänga avtalet som i juni 2023 går ut med Qatar Airways.

Det tyckte inte klubbens ultrassupportrar. Med banderoller på läktarna har de protesterat. Det tog. Vd:n Oliver Kahn säger att klubben ska ha ”intensiva diskussioner” med flygbolaget för att hitta en lösning – efter VM.

Dagarna före VM meddelade tyska förbundsordföranden Bernd Neuendorf att landet inte tänker stötta Gianni Infantino när han i mars väljs om som Fifa-ordförande.

Danmark har hakat på Tyskland och kommer inte att rösta på Infantino. Norge kommer inte heller att rösta på Infantino. Sverige borde självklart hoppa på samma tyska tåg.

När förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson häromdagen mötte svenska journalister i Doha var han vag.

Sverige kunde enligt Nilsson tänka sig att stötta Infantino om relationen mellan Internationella fotbollsförbundet Fifa och europeiska Uefa stärktes och om satsningen på damfotbollen fortsätter.

Karl-Erik Nilsson mötte i helgen svenska journalister i Doha.
Foto: Jonas Lindkvist

Alla konfederationer vill ha ett större inflytande på Fifa. När det gäller det andra kravet ska det inte spela någon roll vem som är Fifa-president.

Gianni Infantino har med sina svikna löften inför VM i Qatar sett till att han inte förtjänar något annat än en blank röst i det kommande presidentvalet.

Ja, det blir bara en symbolhandling.

Det finns ingen annan kandidat. Gianni Infantino kommer att bli vald.

Men det blir i alla fall en handling som visar att svensk fotboll inte står bakom det sätt Gianni Infantino leder Fifa på.

Och på tisdagen lät det som att Nilsson var redo att haka på Tyskland. Till TT sade han så här om att rösta på Infantino:

– Givet det som har hänt de senaste dagarna; skulle det ha varit omröstning i dag så hade vi absolut inte kunnat göra det. Behandlingen och hanteringen av kaptensbindelsfrågan lämnar väldigt mycket att önska.

Japans Ritsu Doan jublar efter sitt mål mot Tyskland.
Foto: Luca Bruno/AP

Till sist: Först Argentina, sedan Tyskland. Giganterna faller tungt i skrällarnas VM. Japan slog ett stabbigt Tyskland med 2–1 och det var till slut inte ens orättvist. I nästa match väntar Spanien. Sedan då? Alles ist vorbei?

Läs mer: Kritiserar Infantinos tal – men Sverige fortsatt öppna för att stödja Fifa-ordföranden

Ämnen i artikeln

Fotboll
Fifa

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt