Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 02:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-tegnell-har-noll-koll-pa-varfor-han-stoppar-fotbollen/

Sport

Johan Esk: Tegnell har noll koll på varför han stoppar fotbollen

”Anders Tegnells uttalande gör att viss seniorfotboll borde kunna kicka i gång men gamla traditioner gör att svensk fotboll sitter kvar i omklädningsrummet”, skriver Johan Esk.
”Anders Tegnells uttalande gör att viss seniorfotboll borde kunna kicka i gång men gamla traditioner gör att svensk fotboll sitter kvar i omklädningsrummet”, skriver Johan Esk. Foto: Adam Ihse/TT

Tyskland har sparkat i gång sin liga men i Sverige har fotbollen utegångsförbud.

Här har Folkhälsomyndigheten noll koll på varför man säger nej till spel.

Statsepidemiolog Anders Tegnell och kollegorna på Folkhälsomyndigheten (FHM) är de enda i världen som verkar tro att svensk fotboll planerar att dra i gång i mitten av juni - MED publik.

Det visade han i en intervju med Aftonbladet i fredags.

Därför stoppas Sveriges största idrott till stor del på grund av publik som inte ska komma och sportbarer som omöjligt kan vara fotbollens ansvar.

Svensk fotboll har hamnat i ett stillastående moment 22 på grund av FHM och Riksidrottsförbundet (RF). RF ska vara en länk mellan FHM och idrotten men är bara ett lås. RF riskerar kritik från andra idrotter om man hjälper just den stora fotbollen att komma i gång.

Svensk fotboll står också still på grund av sin egen, gamla modell att verksamheten ska hålla ihop hela vägen och på grund av den svenska idrottsmodellen att alla idrotter ska följa samma grundregler.

De där organisationerna och de där traditionerna gör att svensk fotboll sitter fast i omklädningsrummet. 

Förra fredagen – samma dag som några av Sveriges högsta fotbollsledare ihop med RF träffade FHM  – sade Anders Tegnell till TV4 så här om varför inte svensk seniorfotboll kan köra i gång:

”Det är inte spelarna som är intressanta eller problemet så att säga. Det är alla människor som rör sig runt detta. De 22 människorna som är på planen är det mindre problemet i sammanhanget.”

Hastigt och lustigt var risken för smittspridning på planen inget att oroa sig över. Med det uttalandet borde det varit fritt fram att kicka i gång seniorfotbollen på lägre nivåer där det inte behövs längre resor. Så länge hemmalagen ser till att det inte är mer än 50 åskådare (som håller avstånd) borde det bara vara att börja.

Men svensk fotboll har haft fullt upp med att fruktlöst få i gång sin översta, genomkommersialiserade del. Herrallsvenskan.

Tegnell sade i samma TV4-intervju att resorna i samband med matcher var ett stort problem. Även där fanns ett kort FHM spelat ut men fotbollens ledare länge missade att använda.

Elitfotboll är lika mycket ett yrke som en idrott. Ett yrke som kräver resor.

Därför borde Svenska fotbollförbundet och klubbarnas organisation Svensk elitfotboll (Sef) tidigare tryckt på det FHM skriver på sin hemsida om olika näringsverksamheter. Det gäller att ”undvika onödiga resor.” 

I elitfotboll är resor nödvändiga. Precis som det är nödvändigt för en klädaffär att ha öppet för att sälja kläder.

Om elitfotboll är nödvändigt? Är det nödvändigt att ha en affär som säljer böcker öppen?

Efter det andra resultatlösa fredagsmötet i rad med FHM var alla höga fotbollsledare inne på den linjen. De pratade om att elitfotbollen fått yrkesförbud. De brandtal som i åratal hörts om svensk fotboll som en enda, enad rörelse kändes antika.   

Sef har gjort ett 13-sidigt protokoll som redovisar hur fotbollen ska kunna börja spela matcher igen. Det skrevs innan Tegnell sade att det är resorna som är problemet. Därför beskrivs inte tillräckligt tydligt hur lagens bortaresor ska gå till med minsta möjliga kontakt med personer utanför den egna gruppen. Det står luddigt i protokollet att varje förening ska ta fram regler för hur deras resor ska genomföras i linje med myndigheters riktlinjer. 

Sef:s Lars-Christer Olsson var efter det andra mötet kritisk till FHM:s ointresse men han borde i stället se till att Sef-protokollets resekapitel putsas till.

Svensk fotbolls företrädare hade dessutom haft större chans att sälja in protokollet till FHM om det inte funnits en bromskloss i vägen.

Bromsklossen är Riksidrottsförbundet.

Den tungt meriterade SOK-läkaren Bo Berglund var förra veckan i DN kritisk till hur RF hanterat krisen. Berglund tyckte att RF och dess ordförande Björn Eriksson borde varit bättre hjälp för de olika förbunden.

Björn Eriksson svarade med att ge Berglund rätt. Han sade att det hade ”setts som väldigt konstigt om RF skulle komma och tala om för till exempel fotbollen hur de ska göra. Jag tror att de vill fundera över det själva.”

De olika idrottsförbunden gör inget annat än funderar på hur de ska göra. De är rädda för att göra fel och behöver hjälp så att nej blir ja.

Den hjälpen måste RF bidra med. Inte bara vara en budbärare av en massa nej.

Om RF ska vara idrottens kontakt mot myndighetsvärlden måste RF vara proaktiv mot FHM och komma med förslag och lösningar. Det kan mycket väl se olika ut för olika sporter.

Men – det är inget RF vill se.

För Riksidrottsförbundet är det viktigast att rikets idrott håller ihop trots att verksamheterna är totalt olika. Från sport till sport, från topp till botten.

Det är så talande i tiden och för den här tiden att det just den här veckan kommit en alarmerande rapport om hur ungdomar överger den traditionella idrotten med sina gamla strukturer.

I den stockkonservativa fotbollen blir avståndet mellan elit och bredd bara större för varje år men eftersom verksamheten ska hållas ihop missas nu möjligheterna att få börja spela. Trots bra vinstchanser är båda grenarna förlorare.

Att tro att svensk fotboll ska få hjälp av FHM bara för att tyska Bundesliga startat och att andra länder är på gång är lika naivt som när förbundsbas Karl-Erik Nilsson i början av krisen var säker på att sommarens EM skulle spelas. FHM bryr sig nada om vad utlandet gör när rekommendationerna för Sverige dras upp.

Till sist: Anders Tegnell sade i fredags inte bara att FHM väntar sig publikproblem om allsvenskan kommer igång. Han yrade också om folksamlingar på sportbarer. Allvarligt. Det kan väl inte vara klubbarnas ansvar.

Att Folkhälsomyndigheten visar upp sådan total okunskap och sådant totalt ointresse för landets största sport säger tyvärr allt om vilken svag status idrotten har bland landets myndigheter och politiker.

Någon som vet var idrottsministern håller hus? 

Uppdatering 17 maj 11.04: I en tidigare version av texten fanns uppgiften att RF inte skulle ha varit med på fredagens möte mellan Folkhälsomyndigheten och svensk fotboll. Det stämmer inte enligt Anna Setzman, pressansvarig på Riksidrottsförbundet.