Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-06 01:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-tystnaden-var-sa-pataglig-att-jag-tyckte-mig-hora-tranarnas-tankar/

Sport

Johan Esk: Tystnaden var så påtaglig att jag tyckte mig höra tränarnas tankar

Bild 1 av 2 Djurgårdsjubel efter Oscar Petterssons 2–0-mål på Studenternas.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Bild 2 av 2 Oscar Pettersson har gjort 2-0 mot Sirius och gratuleras av Haris Radetinac i en match där Djurgården bara gjorde vad som behövdes för att vinna.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

UPPSALA. Det var en sömnig sommarsöndag i Uppsala när den herrallsvenska serien drog igång.

Djurgården gäspade hem tre poäng med 2–0 mot Sirius i en tystnad som var så påtaglig att jag tyckte mig höra tränarnas tankar.

På väg till Uppsala räknade den nya sändande tv-kanalen ner tiden till avspark på en reklamtavla utmed E4:an.

De senaste dagarna hade flera lag gjort klart med spelare på ett sätt som fick klubbarnas gemensamma klagan över vad som ska hända med ekonomin att eka ihåligt.

Samtidigt hade fem-i-tolv-värvningarna hjälpt till att påminna om att allsvenskan i fotboll faktiskt skulle börja.

Det behövdes när jag väl kom till Uppsala. Utanför Studan var stämningen så sömnig bara en söndag i sommar-Sverige kan vara. Frånvaron av allsvensk känsla total.

Jag slapp trängsel, slapp köer, slapp leta parkering. Jag hade gärna sluppit att slippa det där för att få uppleva levande fotbollsstämning.

Då hade supportrar sjungit med till inmarschlåten och bortasupportrar hade gjort vad de kunnat för att köra ner den sången i halsen på hemmafansen.  

Några vilsna Djurgårdsfans syntes utanför arenan, var det de som brände av fyrverkerier före avspark? En tv-reporter gjorde en ståuppa i öde asfaltslandskap vid insläppet och inne på planen ställde spelarna i Sirius och mästarlaget Djurgården upp sig runt mittcirkeln för att hedra pandemins dödsoffer i en tyst minut.

Jag hade DN:s Kalle Holmberg på bänken bredvid mig på läktaren och Djurgården hade nyförvärvet Kalle Holmberg på bänken från start. Vi och alla andra här hade fyllt i en hälsodeklaration för att få komma in. Jag hade fyllt i 36,5 grader, det var 24 grader i skuggan och det fanns heta supporterhjärtan som följde matchen men de var inte här. 

Unibets reklamslogan rullade i högtalarna, oklart för vem. Det hade gått tre månader sedan lagen spelade match. Det märktes. Mest på mästarlaget.

Förutom första minuten hade laget inte koll på att matchen börjat under första kvarten. Sirius Elias Andersson hade ett bra läge som borde blivit mål. Sirius hade bollen, initiativet, Djurgården hade en passivitetsvarning på gång.

Ett säsongsmål för Sirius är att vara mer i motståndarnas straffområde. När spelarna nu närmade sig rektangeln fanns för ofta en förvånande förlamning av att det gått så lätt att komma dit än en högre växel att lägga i.

Men vad Djurgården lärde oss och sig själva under guldåret är att laget inte behöver lyssna för mycket på ljudet av en motor som hackar. Vare sig i en matchserie eller en matchinledning.

Och laget har antagligen seriens största samlade huvudspelsstyrka i truppen. När Aslak Witry tittade in mot mitten kunde han bara välja och vraka när han skulle serva in sin frispark i 24:e minuten.

Där fanns Karlström och Kujovic, Ajdarevic och Ulvestad och så Berg. I första matchen på nästan ett år var det Erik Berg som nickade in 1–0 till Djurgården. 

Tystnaden från de tomma läktarna gjorde att jag var nära att nicka till och låta tankarna dra iväg. I början av andra halvlek var det lättare att vara vaken.

Inte på grund av spelet utan tack vare rösterna. Sirius ägde bollen på Djurgårdens planhalva, där jag satt, och det var hemmaspelarnas röster och tränaren Henrik Rydströms peppande som präglade upplevelsen.

Sirius tränare Henrik Rydström under en vätskepaus.
Sirius tränare Henrik Rydström under en vätskepaus. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Djurgården uppträdde under första kvarten av andra halvlek som en kompakt röd kloss som mest ville stå rätt.

Det har spekulerats massor om hur publikans frånvaro skulle påverka allsvenskan och vi såg en effekt under den där första kvarten efter halvtid.

Med ett högljutt bortafölje undrar jag om Djurgården hade haft lika lätt att behålla lugnet i den där kompakta försvarsklossen. För att stilla sina nerver vill supportrar helst se att spelarna gör något. Vad som helst. Men ibland kan det vara bäst för ett försvarslag att se till att inte göra bort sig innan motståndarnas anfallsvågor ebbar ut.

Sirius viktige och skadedrabbade Stefano Vecchia trodde att han skulle kvittera från nära håll i 53:e minuten. Tommi Vaiho verkade inte veta hur han räddade men han gjorde det och även där gick Djurgården att känna igen från guldåret 2019. 

Och i 87:e minuten tryckte Oscar Pettersson in 2–0.    

Sirius gjorde på många sätt en bra match men fick ingenting för det. Djurgården spelade inte mästerligt men genomförde premiärdagen som ett mästarlag.

Järnkaminerna har mycket fysik och blir blytungt att slå.

Ämnen i artikeln

IK Sirius FK
Fotboll
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt