Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-23 18:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-var-det-har-vaiho-blev-djurgardens-tommi-guldfot/

Sport

Johan Esk: Var det här Vaiho blev Djurgårdens Tommi Guldfot?

Tommi Vaiho räddar straffen från Malmös Markus Rosenberg och ser till att Djurgården vinner med 1–0 och skaffar sig guldläge i allsvenskan. Foto: Andreas Hillergren/TT

Fotbollssagan Tommi Vaiho hade slängt sig, lämnat stora delar av målet öppet men det fanns en avgörande kroppsdel kvar för att rädda Malmös straff.

Kanske var det där Vaiho blev Djurgårdens Tommi Guldfot.

Vi brukar prata om teman, chefen och jag. Om jag har något förplanerat tema på krönikan jag ska skriva.

Inför den här matchen, inför allsvenska toppmötet Malmö-Djurgården sade jag att resultatet var temat.

Jag ska skriva om matchens struktur, lagens strategier, en felaktig straff och en ny straffmiss av Malmö men vid slutet av dagen var det här en match där resultatet var allt.

Malmö-Djurgården 0–1.

Djurgården har fyra poäng ner till tvåan AIK, sex till trean Malmö. Kommande söndags AIK–Djurgården var redan ett glödhett derby före det här resultatet och nu är det smashläge för serieledaren Djurgården.    

Malmö öppnade som väntat alla spjäll och öste på med full fart framåt första fem minuterna men Djurgården höll tätt bakåt och när första halvleken var över var två fasta situationer, en frispark och en hörna, det enda riktigt farliga Malmö haft.

Och när Malmös första furiösa fem passerat så var Djurgården som Djurgården brukar vara 2019. Lugna. Stabila. Trygga. Och så säkra i sitt passningsspel.

Ska man analysera det lagen höll på med på planen var det lätt att hitta vägledning utanför.

Framför Malmös bänk gick högröde tränaren Uwe Rösler igång på alla cylindrar av minsta rörelse i spelet. På Djurgårdens satt tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf och visade upp ett yttre lugn. ”Tolle” tog en banan när depån behövde fyllas på.

Djurgårdens trygghet och stabilitet spreds som vanligt från de centrala och underskattade mittfältarna Fredrik Ulvestad och Jesper Karlström. Framför sig har de nu Curtis Edwards som inte behövt någon inskolning. Han har snabbt blivit en fungerande Daniel Sjölund-kopia och hans presspel kan det skrivas uppsatser om.

Den andra halvlekens första kvart sade mycket om var lagen befann sig i säsongen.

Ett allt bekvämare Djurgården hade bollen mer och letade spelalternativ. Ett stressat Malmö letade mer och mer en idé för att hitta luckor i Djurgården.

När den där kvarten började ta slut hittade Djurgården vad man letat efter. En snabb boll till Haris Radetinac gav honom en tom korridor att löpa i och i mitten fanns Buya Turay.

Turay tryckte in matchens enda mål men det är smörpassaren Radetinac som är värd att stanna upp vid. Hans karriär har hotats av skador men han har kommit tillbaka gång på gång och att han nu är med på Djurgårdens framrusande guldtåg är en bra story.

Historien om Tommi Vaiho är ännu bättre, ännu mer anmärkningsvärd. 

Mannen som såg ut att vara den evige tvåan i Djurgården har tagit platsen som nummer ett i målet och den här söndagen tog han straffen som säkrade Djurgårdens starka guldläge.

Malmö borde inte ha fått straffen och när några hemmafans kastade in saker på planen gav det Markus Rosenberg ännu längre tid att tänka och känna efter och inse allvaret.

Malmö hade missat fem raka straffar. Det här var den sjätte raka missen och enligt CMore är det ett historiskt uselt facit. Missen kan mycket väl innebära att det här blir Malmös andra raka år utan guld.

Räddningen gör att Djurgården kan skrämmas av ett derbyspöke, förlora mot AIK och ändå behålla serieledningen.

Läs mer: Djurgården kopplade greppet om guldstriden