Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 12:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-esk-vm-en-knutpunkt-for-dopning-och-kommers/

Sport

Johan Esk: VM en knutpunkt för dopning och kommers

”Doha, bara vägar, skyskrapor och byggen, någon anlagd park och denna bedövande värme – totalt ocharmigt”, skriver Johan Esk. Foto: Johan Esk

DOHA. Läget i friidrottsvärlden liknar klimatkrisen.

Mycket har förstörts under årtionden, massor är trasigt. Går det att reparera?

Det finns massor av orsaker till att Qatar inte borde ha VM i friidrott nu och VM i fotboll 2022.

Den största är klimatet. Det består här av olika grader av helvetisk hetta. Nog för att jag gillar värme men det här är ju löjligt. En våtvarm filt sveper in dig så fort du lämnar den luftkonditionerade världen. Vi hade 40 grader på torsdagen.

Att ha friidrotts-VM här är lika passande som att lägga skid-VM i Sibirien. Maratonloppen och gångtävlingarna avgörs mitt i natten. Då är det bara 30-35 högluftfuktiga grader. 

Och som alltid när man talar om klimat pratar pengar högre. Mygel och mutor gjorde att vi är här borta vid Persiska viken för att starta VM i friidrott på fredagen.

Myglet och fusket inom friidrotten är som klimatkrisen. Det är något människor ställt till med.

Greta Thunberg var ursinnig när hon i New York riktade sig till världens ledare och sade: ”Det enda ni kan prata om är pengar och sagor om evig ekonomisk tillväxt.”

Det hon kallar sagor har varit verklighet i årtionden, framdriven av helt vanliga människor. Människor som velat köpa mer, underlätta vardagen, unna sig saker. I produktioner har ekonomiskt resultat och billiga priser gått före tankar på klimat.

Människors efterfrågan har drivit fram det klimatläge som det nu protesteras mot.

Människors sug att sko sig och sno åt sig ekonomiska fördelar har skapat korruption i sport efter sport. Friidrotten försöker att resa sig. Det går så där. Häromdagen blev Al Kamali, en av medlemmarna i Internationella friidrottsförbundets styrelse, av med sin VM-ackreditering utanför hotellet i Doha efter misstankar om korruption. 

Människors (individuellt eller som delar av ett system) alldeles för stora vilja att vinna och tjäna pengar har gjort att friidrott för många nu är lika med fusk och dopning. Friidrotten försöker att komma ur den kulturen. Det går lika dåligt.

VM är en knutpunkt för kommers och dopning. Bara en blåögd idiot kan tro att friidrotten är redo för ett dopningsfritt VM.   

Bara dagarna före VM stängs två kenyanska topplöpare av för att de gjort för få tester. Den regerande OS-mästaren i slägga Dilsjod Nazarov åker dit på ett prov från 2011. Bra att sanningen kommit i kapp, sorgligt när det tar sån tid. 

Beskedet kommer till VM-staden som är en byggarbetsplats bakom glänsande fasader.

Johan Lindbom, ordförande i facket Byggnads, tycker att det är falska fasader som visas upp. Det är en relativt liten sak att de 30.000-50.000 arbetare som bygger VM-arenorna till fotbolls-VM 2022 fått det bättre. Det stora problemet är att det finns två miljoner gästarbetare i landet.

Det som ska pågå under tio dagar kallas sportwashing. En icke-demokrati tar ett mästerskap för att sudda bort bilden av ett stängt samhälle och locka turister.

Mitt direktflyg hit kostade 3.600 kronor, det har byggts så mycket hotell att man den här tiden på året kan bo femstjärnigt under tusenlappen per natt men det finns inget som lockar mig att åka till Doha igen. Vägar, skyskrapor och byggen, någon anlagd park och denna bedövande värme som gör att det är folktomt nere vid havet på dagarna. Doha är totalt ocharmigt. Las Vegas galenskap kan man i alla fall skratta åt. 

Jens Littorins avslöjande och sorgliga DN-dokument berättade hur Qatar fick mästerskapet och hur förre ordföranden i Internationella friidrottsförbundet Lamine Diack och hans son Papa Massata på vägen fick vad de ville.

Läs mer: Far och son Diack manipulerade en hel idrottsvärld 

I mut- och mygelhärvan hamnade VM här. Då var det bara att stuva om friidrottens säsongsplanering. VM brukar aldrig gå så här sent.

Det är samma sak med fotbolls-VM. Om Qatars ansökan varit öppen med att mästerskapet skulle spelas november-december hade inte ens Fifas då mest penningkåta män kunnat få hit VM. Världens största klubbar och ligor hade sänkt idén.

Men här försöker arrangörer och lokala medier få oss att inte se klimat och hetta som problem. Kylanläggningar ska dra ner temperaturen till 25 grader på friidrottsarenan och det ska ordnas med solceller.

Jag kan tänka mig tusen och en andra saker den strömmen kunde användas bättre till än att kyla ner en idrottsarena.

Spelare och åskådare ska svalkas på samma sätt under fotbolls-VM. Om det är så enkelt och billigt och miljömässigt, varför inte köra VM på sommaren, när det är ännu varmare än nu?    

Stora delar av västvärldens nyhetsmedier tyckte att Greta Thunbergs tal var det stora vid FN:s klimatmöte i måndags.

Det tyckte man inte här. Engelskspråkiga The Peninsula vinklade helt på vad landets ledare Tamim bin Hamad sade och gjorde och vilka höjdare han träffade under FN-mötet. När jag läser vad emiren säger förstår jag att fotbolls-VM 2022 i Qatar ska bli Guds klimatgåva till mänskligheten.

Läs mer: Stor guide till friidrotts-VM i Doha