Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Johan Kristoffersson säkrade VM-titeln i rallycross

Johan Kristoffersson vann femte raka VM-deltävlingen och säkrade därmed VM-titeln i rallycross där han nu efterträder Mattias Ekström.

– Jag var inte beredd att säkra titeln i dag, säger en glad nykorad världsmästare.

Johan Kristofferssons säsong i rallycross har varit enastående. Han kunde på söndagseftermiddagen kröna den med att vinna sin femte raka VM-deltävling, som avgjordes strax utanför Riga i Lettland.

Eftersom VM-tvåan och teamkamraten Petter Solberg inte kunde ta tillräckligt med poäng betydde söndagens seger också att den 28-åriga värmlänningen från Arvika såg till att det blev en svensk världsmästare i sporten också i år.

Mattias Ekströms kungakrona tas nu över av Johan Kristoffersson.

– Det känns fantastiskt, men det kommer nog ta lite tid för det att sjunka in. Jag var inte riktigt beredd på att jag skulle säkra VM-titeln i dag, säger Johan till SVT, sedan glädjetårarna kommit när han gjort den sedvanliga segerpiruetten och var ute på ärevarvet.

– Att kunna vinna fem tävlingar i rad känns helt fantastiskt. Samtidigt är jag ledsen över Solbergs krasch, fortsatte den nyblivne världsmästaren med en tanke riktad till sin norska teamkamrat.

Det är en stor dag för oss.

Det blev en dramatisk finaleftermiddag i Lettland. Solberg var den ende som kunde hota att Kristoffersson säkrade sin VM-titel redan den här helgen, med två VM-deltävlingar kvar.

Solberg fick dock en rejäl smäll redan i starten av den ena semifinalen. Startfältet stoppades och ambulans kom in på banan.

Norrmannen har haft en del ryggproblem efter smällen från Anton Marklund i Kanada förra säsongen. Det blev nu ett ganska långt uppehåll där Petter togs in i ambulansen för vidare avfärd till sjukhus.

Rapporterna var dock positiva och det handlade en hel del om en säkerhetsåtgärd att ta honom till sjukhus.

Läs också: Kan inte gå – men kör STCC

På sin teamkamrats bekostnad öppnade det sig för att Kristoffersson skulle kunna avgöra VM-striden redan i den här tävlingen.

Så blev det också i en final där Johan tog starten. Han fick hjälp av den numera tidigare världsmästaren. Mattias Ekström tryckte av Sebastein Loeb i en tuff kamp om positionerna bakom Kristofferssons Volkswagen.

Den luckan betydde att finalen blev mer eller mindre en defilering för Kristoffersson, som fick med sig Ekström in på andra plats. Det gav Ekström viktiga poäng och han kan nu sikta in sig på att ta andraplatsen i VM.

Kristofferssons seger ledd av hans pappa Tommy kom efter en lång och målmedveten satsning. Johan har de tre senaste åren VM-placeringarna trea, tvåa och etta.

Det slutliga steget för att Johan skulle kunna bli Sveriges senaste världsmästare i bilsport kom den här säsongen. Samarbetet med Petter Solberg har betytt oerhört mycket. Utåt sägs det att deras bilar är lika och att Solberg, tvåfaldig världsmästare i rallycross, varit väldigt bra på att hjälpa till med finjusteringarna på sin yngre teamkamrats bil.

Petters erfarenhet och utmaning ihop med Tommys kunnande vid sidan av banan har betytt oerhört mycket för förartalangen Johan att nå sitt livs största framgång.

– Det är fantastiskt. Jag är så stolt över Johan i dag, säger Tommy till SVT efter segern och fortsätter:

– Vi har fightats i så många år för var vi är i dag. Det är en stor dag för oss.

Johan Kristoffersson själv har sedan han kom in i sin pappas team i STCC visat sig vara en vinnare. Ofta under banracingkarriären vann han eller också bröt han eller misslyckades helt.

I Porschecupen var han under många år närmast oslagbar och 2012 vann han STCC innan han valde att satsa vidare på sin pappas forna sport, rallycrossen.