Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johan-olsson-fortsatter-i-landslaget-i-ny-roll/

Sport

Johan Olssons nya roll: Ska analysera Calle Halfvarsson

Johan Olsson fortsätter i längdlandslaget och ska analysera Calle Halfvarssons åkteknik. Foto: Jonas Lindkvist

Johan Olsson fortsatta roll i skidlandslaget är solklar. Han ska hjälpa åkarna att förbättra tekniken.

Först ut att bli videogranskad är Calle Halfvarsson. 

– Jag visar lite bilder på före och efter, som en tv-chock, säger Olsson med ett skratt. 

Förra året kom Johan Olsson in på halvtid som tränare för herrlandslaget i längdskidåkning.

Det blev inte riktigt som han hoppat på.

Den här säsongen ska han ha fullt fokus på åkarnas teknik. Olssons uppgift är att hjälpa åkarna att utvecklas genom analyser och genomgångar.

Samma dag som Olssons nya roll presenteras av Skidförbundet är Olsson i Falun för att under några dagar ta rygg på Calle Halfvarsson.

– Åkarna ska få med sig förståelsen för rörelsemönstret inför sommarträningen så de kan förbättra sig, säger Olsson.

När Halfvarsson drar iväg på rullskidor sätter sig Johan Olsson på en cykel för att följa med på träningsrundan.

– Jag filmar honom och tror väldigt mycket på arbetsmetoden att vara med och ge instruktioner och ha en dialog under tiden som den aktive tränar. Vi tar in material och bilder som vi går igenom. 

Under måndagen satt Olsson och Halfvarsson i ett par timmar och diskuterade detaljer i åkningen.

Olsson stannar i Falun till onsdag.

– Då hinner jag ta alla moment med Calle, det är värdefullt med att ha några dagar på sig. Tanken är att jag ska plocka upp de A-lagsaktiva på individuell basis. 

Johan Olsson, som själv författat en bok om mental träning, kommer inte att lägga sig i vad som händer i Halfvarssons huvud. 

– Calle har ju sin mentala rådgivare. Jag har själv jobbat med mental träning i femton år och vet vikten av att hålla sig till sin rådgivare. Ju fler kockar desto sämre soppa, på något sätt. Men kommer frågan så svarar jag på den men det är teknik vi ska koncentrera oss på.

Han tvekade om fortsättningen men Skidförbundet höll dörren öppen och nu ska Olsson tillsammans med Lars Ljung, som ska analysera damerna, arbeta med individanpassad teknikutveckling av åkarna.

– Det tar ju tid att förändra sitt rörelsemönster så att man blir bättre. Vi ska också titta på vad internationella toppåkare gör väldigt bra och sedan försöker man se vad som passar. Åkarna har egna rörelsemönster sedan de var små, det går inte att gå in och rita om linjerna fullständigt utan du måste försöka hitta en bra väg fram.

I fjol jobbade Olsson på halvtid. Nu handlar det mer om att han arbetar vissa dagar och han kommer inte vara med under tävlingarna.

– Jag har färre dagar nu och det handlar om att vara med under uppbyggnadsperioden.

Olsson och Ljung kommer att fokusera på A-laget och Team Bauhaus i första hand, Olsson kommer dessutom ha kontakter med utvecklingslaget.

– Det är viktigt att besöka utvecklingslaget men där blir det mer på en gemensam nivå. Jag kan förmedla att det aldrig är för sent, jag var 28 år när jag tog min första världscupseger. 

Läs mer: Efter avhoppen i skidlandslaget – vallachefen nästa att sluta