Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Johan Olsson ställer inte upp i Vasaloppet

Foto: Jonas Lindkvist

Det blir ingen debut i Vasaloppet på söndag för dubble världsmästaren Johan Olsson. Hans gamla revbensskada stoppar honom.

Men han håller dörren öppen för en start i VM i Lahtis.

I förra veckan kom uppgiften att Olssons debut i Vasaloppet var i fara. Han ville då inte avslöja vad det var för skada och han har tidigare många gånger vunnit kampen mot kroppen och klockan.

Det gjorde han inte den här gången.

– Det är revbensskadan jag hade problem med inför OS i Sotji (2014), säger Olsson till DN på torsdagsmorgonen om vad som stoppar honom.

Problemen har kommit och gått under hela träningsperioden men slog till på allvar förra söndagen.

– Jag hade ett förberedande pass för Vasaloppet exakt två veckor före loppet. Ett stakpass på fyra timmar. Något som är standard i den här branschen och något man måste klara av.


När han bara hade tio minuter kvar av passet misstänkte han att skadan blivit värre och morgonen efter förstod han att det i praktiken var kört.

– Det känns som att jag har brutit ett revben. Det gör ont att andas och jag kan inte åka alls, säger Olsson om problemen.

Trots två behandlingar senaste veckan insåg han i onsdags kväll att han inte kommer att
stå vid starten i Sälen.

– Jag kunde känna att ”nu har jag gjort allt, nu får det vara nog för den här gången”.

– Det känns jäkligt sorgligt och bittert. All tid man har lagt ner och så blir det en säsong utan någon substans alls.

Foto: Jonas LindkvistJohan Olsson har kunnat träna relativt problemfritt när han åkt mer traditionellt, då han använt benen mer i åkningen. Men när han tränat mer långloppsinriktat och stakat utan fästvalla – då har det känts värre.

Det är därför han är tveksam till om det blir någon mer satsning mot Vasaloppet som den här.

– Jag har gillat de här riktigt långa passen men jag tror att de har bidragit till att jag varit sjuk en hel del. De sjukdomar jag haft har gjort att jag tappat styrka och det har ökat problemen.

– Jag satte upp en plan för att vinna Vasaloppet, inte för att bara vara med. Min dröm var att vinna och då måste man vara över gränsen ibland. Den här gången funkade det inte.

Det som är ett tungt slag för Johan Olsson personligen kan trots allt på sikt bli en positiv nyhet för förbundskapten Rikard Grip och hans problemfyllda skidlandslag.

Olsson vann VM-guld 2013 och 2015 och OS-silver 2014. Inför de två senare mästerskapen stördes uppladdningarna svårt av sjukdomar och skador.

– Tanken på att sikta mot VM i Lahtis (2017) är inte helt främmande. Jag klarar den traditionella åkningen bättre. Nu kan jag dra i handbromsen ordentligt och ägna tiden till rehabilitering.

– Jag tycker fortfarande att det är grymt kul att träna. Det är därför jag håller på, inte för att samla fler medaljer.

På söndag när Vasaloppet går, kommer du att se loppet på tv, då?

– Ja, det kommer jag självklart att göra.

Foto i text: Jonas Lindkvist