Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Johan Olsson tillbaka - som världsmästare

01:45. Guldfesten fortsätter i Falun. Skidkungen Johan Olsson har VM-guld i 15 kilometer fristil men vägen hit har varit tuff.

Han ramlade i målfållan och låg helt utslagen – men så hade Johan Olsson också gjort sitt livs fristilslopp som gav honom VM-guldet på 15 kilometer.

– Jag hörde att publiken skrek att jag åkte för guld men trodde dem inte riktigt, säger Olsson.

Johan Olsson tar aldrig ut en seger i förskott. Tvärt om, det finns ingen som ligger så lågt som Olsson inför stora mästerskap.

Den här onsdagen gjorde han ett undantag.

Trots att åkare som Petter Northug, Calle Halfvarsson och Dario Cologna fortfarande var ute i spåret höjde Olsson skidorna i luften. Han visste att guldet var klart och han passade på att njuta av stämningen på Lugnets skidstadion. Olsson viftade med armarna och piskade upp en stundtals magisk stämning, till slut slängde han av ren glädje skidorna högt upp i luften.

– Jag var extremt laddad. Det här var det bästa skejtlopp jag gjort, till och med bättre än när jag vann med 30 sekunder i Sjusjön.

Olsson har en tävlingsinstinkt som få och är bäst när det gäller.

– När jag står på startlinjen och det inte är träning, SM eller världscupen utan VM eller OS så är det något som klickar till i skallen på mig. När jag verkligen får kniven på strupen då kan jag plocka fram lite extra, menar Olsson.

Eftersom han på grund av sjukdom tävlat sparsamt hamnade Olsson bland de seedade åkare som fick starta tidigt i loppet.

– Jag visste att det under de här förhållandena kunde vara ett lyckodrag.

Redan i början av loppet kände Olsson att han hade benen med sig och att vallan satt precis som den skulle.

– Jag ville göra ett bra första varv och visste att mitt tidiga startnummer var en fördel på den här lösa banan. Jag kände att det gick väldigt fort och förstod att det skulle vara bra.

Johan Olsson delar gärna framgången med sin sjukgymnast Pierre Johansson, sin mentale coach Stig Wiklund, lagkamraterna i landslaget men framför allt med sin familj, hustrun Anna och döttrarna Molly och Signe. Familjen var på plats och fick se Johan vinna, känslorna kommer när Johan pratar om vad han och familjen försakat för att nå framgång i skidspåret.

– Jag tror inte att någon annan offrat så mycket från nyår och framåt. Jag har inte sett mina barn på sju veckor och det är känslosamt att ha två små barn hemma som man inte hinner träffa, säger Olsson.

Under januari var han helt ensam i Bruksvallarna under ett par veckor, det var där han la grunden till VM-guldet, men det var en tuff tid ensam i en stuga.

– Jag bröt ihop i bland, det ska jag inte sticka under stol med. Jag ville åka hem och fortsätta göra satsningen hemma. Det var väldigt tufft att vara själv i över två veckor och bara trumma på dag ut och dag in. Äta, sova, träna, det arbete jag la ned där är det som räntar av sig nu.

I dag har Johan varit ifrån familjen i sju veckor.

– Jag kan inte åka bort från min fru och mina barn i sju veckor och slarva bort det med en klackspark. Jag går totalt och maniskt all in så mycket jag bara klarar av och lite till.

Efter fredagens stafett och söndagens avslutande femmil har Johan Olsson gjort sitt i de stora mästerskapen.

– Nu vet jag att det är sista gången jag gör den här satsningen. Sådana här dagar tycker både jag och min fru att det är värt det. Men man vet inte om man vinner någonting förrän man passerat mållinjen

Trots att han tog VM-guld på hemmaplan finns det en seger som väger tyngre.

– Jag värderar femmilen i Val di Fiemme högre. Det är och kommer alltid vara juvelen i min karriär. Det var något helt banbrytande.

Frågan är vad segern betyder för stafetten och femmilen.

– Ingenting mer än att jag får en mycket sämre återhämtning, säger Olsson med sitt sneda leende.

Segern betyder också att han har en gratisplats i VM i Lahtis 2017.

– Världsmästarnummerlappen blir en klenod, den kommer inte att återanvändas, lovar Olsson.

Läs mer: DN:s Johan Esk: Kung Johan kan inte mörka längre – han besegrar alla