Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Johan Olsson vill se Northug i Falun

Johan Olsson vill tävla mot norrmannen.
Johan Olsson vill tävla mot norrmannen. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Johan Olssons chans att försvara sitt VM-guld skulle öka avsevärt om fängelsedömde Petter Northug stoppas från att starta skid-VM i Falun.

Johan Olsson tror och hoppas att det inte blir så.

– Om jag ser till skidsporten som helhet vore det en oerhörd förlust om inte Petter kommer att vara med i VM, säger Johan när DN träffar honom hemma i Sundsvall.

– Och även personligen skulle det vara trist. Om jag skulle vinna så skulle snacket alltid vara att ”man vet inte hur det hade gått om Petter hade varit med”.

Den norske skidstjärnan dömdes förra veckan till fängelse i 50 dagar, varav 48 är kvar.

Sveriges regerande världsmästare på femmilen är säker på att straffet kommer att anpassas så att Petter Northug kommer att kunna tävla i VM i Falun i mitten av februari.

Rapporterna från Northugs träningsläger säger att norrmannen är i lysande form och gör ovanligt bra testresultat. Johan Olsson har hört ryktena om formläget och tror att Petter Northug i vinter kan komma tillbaka till den nivå norrmannen befann sig på när han var som bäst.

– Jag tror att Petter blir grymt bra i VM. Holmenkollen-bra, omöjlig att skaka av sig och livsfarlig i spurten, säger Olson och syftar på VM 2011 då Petter Northug tog tre guld och två silver.

– Å andra sidan har det funnits höstar då jag själv varit i oerhört bra form – men sedan har det hänt något.

Johan Olsson förbereder sig för sin sista säsong som skidåkare på världsnivå. Han ligger en månad efter sitt vanliga träningsschema, men det har sina självklara förklaringar. I slutet av juni blev han pappa för andra gången och i sommar flyttade också familjen Olsson från Östersund till Sundsvall.

Här bor han bara någon kilometer från Charlotte Kalla. Men Sveriges två bästa skidåkare kommer inte att träna ihop. För Johan Olsson är skidträning ett soloarbete som bara avbryts av landslagets läger.