Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 01:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johanna-ahlm-det-har-varit-en-pina/

Sport

Johanna Ahlm: ”Det har varit en pina”

Johanna Ahlm känner att kroppen börjar säga ifrån. Hon hoppas få avsluta karriären med ett femte SM-guld med Sävehof. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån

Johanna Ahlm är inne på sista veckorna som handbollsspelare. 

– Jag kommer inte offra att jag inte kan gå eller ha ett normalt liv för att spela handboll, så viktigt är det inte.

Rätta artikel

Hon är en av dem som var med och förde svenska landslaget till en position i toppen av världen. Men nu har 31-åriga Johanna Ahlm fått nog. 

– Det är inte kul att vakna varje morgon och ha ont.

Beslutet att lägga av tog hon i februari.

– Det är först och främst kroppen som säger ifrån och då får man försöka att lyssna på den. Jag kan inte vara med på alla träningar och även om jag älskar handboll och tycker att det är jättekul så är det inte allt.

Under SM-slutspelet med Sävehof har hon tillbringat en hel del tid hos sjukgymnasten och försöker på egen hand hålla kroppen i bästa trim.

– För tillfället är det faktiskt helt okej. Hade du frågat för tre veckor sedan så hade du inte fått samma svar, det har varit en jävla pina. 

Så efter SM-finalerna är det också slutspelat för Ahlm.

– Då är det över och det känns konstigt. Men just nu tycker jag att det ska bli väldigt skönt. När jag väl tog beslutet så var det en stor lättnad och tanken är att bara kämpa sig igenom slutet och försöka att njuta. 

Finalen mot Skuru spelas i bäst av fem matcher.

– Det känns lite halvkonstigt. Sedan min första final 2006 har det alltid bara varit en finalmatch. 

Sävehof tog tillbaka titeln från Höör i fjol och Ahlm hoppas kunna avsluta med ytterligare ett SM-guld, hennes femte i så fall.

– Det är nu det ska toppas, skit samma om du kom ett, tvåa eller trea i serien, det är slutspelet som gäller.

Ahlm har ett guld från danska ligan och har dessutom vunnit Champions League med Viborg. 

– Alla guld har sin charm, konstaterar Ahlm.

Hon debuterade i landslaget som 18-åring i november 2005 då Sverige besegrade Danmark med 25–24. Fram till 2016 hann Ahlm med att göra 460 mål på 141 landskamper.

På frågan när hon var som bäst dröjer det ett tag innan hon svarar.

– Jag hade nog mina bästa säsonger i Danmark 2012-2015. 

Inför säsongen 2016-2017 återvände hon till Sävehof men hade oturen att skada korsbandet.

Under skadeperioden blev Ahlm gravid och sommaren 2017 föddes sonen Theodor.

– Jag kände att det passade men det var inget vi hade pratat om innan jag skadade mig. 

Johanna är sambo med Rasmus Overby, dansk före detta elitspelare som nu tränar Sävehof.

– Hade jag haft en sambo där hemma så hade det varit betydligt enklare. Nu är han ju min tränare och vi är borta mycket båda två, det är inte alltid helt enkelt. Det är kul med barn men det tar också väldigt mycket tid. Självklart är jag jätteglad för Theodor, han är helt fantastisk, men att få ihop vardagen är inte helt enkelt.

Även om Ahlm missat ett par stora turneringar på grund av skador, som EM 2010 då Sverige tog silver, och OS i Rio de Janeiro så har hon i högsta grad varit delaktig i landslagets framgångar.

– När jag började som elitspelare var Sverige en nation som inte var erkänd i Europa, nu ligger landslaget konstant topp åtta i alla fall. Inga klubblag spelade i Champions League, man var knappt med i Europaspel alls, på så sätt har det hänt mycket på drygt tio år. 

Ahlm, som själv flyttade till Danmark som 22-åring, tycker att svenska spelare ofta går utomlands för tidigt.

– Man kan inte mäta sig med topplagen i Europa för de bästa spelarna försvinner alltid. Jag kan tycka att om man ska flytta utomlands så ska man gå till ett lag som är betydligt mycket bättre. Lite för många spelare flyttar på sig och spelar i mindre bra lag eller lika bra lag och det är synd för den svenska ligan. Det finns kanske tio spelare som borde komma hem, det skulle höja standarden på svenska ligan väldigt mycket. I Danmark byter man mellan klubbarna, i Sverige är det mycket mer klubbkänsla, man byter inte mellan Höör, Sävehof, Skuru och Lugi, man väljer hellre att byta land.

Från att ha varit en målgörare av klass har Ahlm med åren gått över till en roll som spelfördelare.

– Jag ska försöka styra upp anfallen så bra som möjligt och min roll har mer och mer gått från att vara den som gör många mål till den som försöker få andra att göra många mål. Det är absolut lika roligt men det kan också vara svårare. 

Hur framtiden ser ut har Johanna inte riktigt klart för sig. Hon har hoppat in som tv-expert men det räcker inte för att få ihop till pensionen.

– Snart är det dags att ge sig ut i det riktiga livet. Jag hoppas få fortsätta med tv och, just nu söker jag olika jobb. Jag har läst en del på distans men har ingen arbetslivserfarenhet men känner att jag har lite att stå på i alla fall. Jag jobbar gärna med marknadsföring och event. Blir det här lite av en jobbannons för mig?