Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Johanna Larsson: Jag behöver bryta mönster för att nå toppen

Johanna Larsson har efter sju år brutit samarbetet med tränaren Mattias Arvidsson. Numera tränas hon av Magnus Tideman.
Johanna Larsson har efter sju år brutit samarbetet med tränaren Mattias Arvidsson. Numera tränas hon av Magnus Tideman. Other: Mario Houben/CSM/REX

Ny tränare ska ge nytändning. Efter fjolårets dubbelsuccé hoppas Johanna Larsson att tränarbytet till Magnus Tideman ska ge resultat i singelspelet.

– Jag vill känna att jag försökt allt för att nå toppen, säger 29-åringen som möter en kvalspelare i första omgången i Australian Open natten mot måndag svensk tid.

Det har varit 43 grader varmt i Sydney den dag vi pratas vid på telefon. Det är lite för hett till och med för Johanna Larsson, som annars trivs i värmen.

– När det kommer över 40 är det jobbigt, men när det ligger runt 35 tycker jag det fungerar och tycker det är ganska skönt. Nu ska det gå ner lite, så det blir lite bättre.

I Sydney gjorde hon sin sista turnering inför Australian Open, årets första Grand Slam-turnering. I singeln åkte hon ut i andra kvalomgången. I dubbeln tog det slut i kvartsfinalen i par med Kiki Bertens från Nederländerna.

De båda gör en satsning tillsammans även i år efter fjolårets succéavslutning. Paret tog sig till WTA-slutspelet i dubbel i Singapore som sista par, men gick hela vägen till final där det blev förlust efter en dramatisk tresetare.

I Australian Open är paret seedat.

– Vi har sagt att vi ska fortsätta till Indian Wells och Miami, men sedan får vi kanske utvärdera hur det går. Vi säger båda att singeln är första prioritering och skulle det vara så att vi har helt olika scheman, kan det vara svårt att tajma in dubbeln.

Varför är ni så bra tillsammans?

– Jag tycker vi matchar varandra bra. Jag är ganska stadig där bak och Kiki är väldigt aggressiv och stadig där framme. Sedan servar vi båda bra och är ganska svåra att bryta. Det är viktigt också.

Fjolåret var, trots finalavslutningen, ett tufft år för Larsson. Sjukdomar och skador gjorde att hon inte kunde göra sig själv rättvisa. På singelrankningen har hon halkat ner till 82:a plats från att ha legat runt 50-strecket vid förra årsskiftet.

Men nu har hon bestämt sig för en nysatsning. Efter sju år tillsammans bröt hon i slutet av förra året samarbetet med Mattias Arvidsson.

– Jag kände att det var dags. Jag och Mattias har kommit dit vi kommit, men vi har ändå inte riktigt nått det absoluta toppskiktet, säger Johanna Larsson och förtydligar:

– Det är dit jag hoppas och önskar att jag kan nå och då tror jag att jag behövde bryta ett mönster. Sedan om jag kommer att nå dit är en annan sak, men då har jag ändå försökt allt.

– Jag vill inte avsluta karriären med att jag var i det bekväma spåret hela tiden, utan ibland måste man kanske byta för att se om det finns något mer att ge.

Magnus Tideman är nu hennes nye tränare. Deras samarbete var bara åtta dagar gammalt när de reste till Nya Zeeland för turneringen i Auckland i början på året. Där blev det en seger och en förlust för Johanna.

– I Auckland tycker jag att jag spelade helt okej och eftersom jag vände matchen mot Strychova (Barbora) där så borde jag förvaltat det lite bättre än jag gjorde.

Vad hoppas du tränarbytet ska få för effekt?

– Jag tycker han (Tideman) är väldigt bra i det taktiska och det är väl det jag behöver mer nu än vad jag behövt tidigare. Det handlar många gånger bara om tre, fyra poäng per match som avgör och kan man få till det bättre taktiskt och vinna de där avgörande poängen så kan man kanske vinna fler matcher också.

– Och det är ju det det handlar om, att vinna matcher, konstaterar Johanna Larsson och tillägger att Magnus Tideman är skicklig på att analysera motståndarnas spel och sedan lägga upp en spelplan.

– Sedan är han väldigt positiv och kul. Det blir väldigt roligt att gå till träningen varje dag då.

Ändrar ni ingenting på dina slag?

– Slagen är det svårt att ändra någonting i nu, det är mer vad man gör på vissa bollar. Går man in och slår lite tidigare, eller backar man hem? Det gäller ju mycket i tennis att vara den som styr och Magnus vill ju hela tiden att man tar bollen tidigt.

– Så det är mer sådana saker och inte greppändring eller svingändring eller så. Det är jag för gammal för.

Förra året gjorde också Johanna Larsson mer allmänt känd sedan hon deltog i tv-programmet ”Regnbågshjältar” som handlade om hur det är att vara homosexuell idrottare. Johanna Larsson lever sedan flera år med sin flickvän och blir lite irriterad över att det i media framställts som hon ”kom ut” i och med tv-programmet.

– Jag har levt öppet i flera år, alla runt omkring har vetat om att jag har flickvän, så det har inte varit någon hemlighet, säger hon.

Vad fick du för reaktioner?

– Jag har fått väldigt mycket positiva reaktioner efteråt och många som skrivit till mig med sina egna erfarenheter och det är jättekul att man berört människor, säger Johanna Larsson som ändå är förvånad att homosexualitet fortfarande kan väcka så mycket känslor:

– Jag trodde kanske att vi kommit längre. Man lever lite i sin egen bubbla, både när man lever hemma och inom tennisen och jag trodde kanske att det var mer accepterat än det är, framför allt då i övriga Europa och världen.

Har du fått hatmejl?

– Nej, det har varit väldigt mycket positivt. Det är bara några få enstaka kommentarer som varit elaka.

I första omgången i Australian Open lottades Johanna Larsson mot en kvalspelare. Vem det blir är ännu inte klart. Häftiga regnväder i Melbourne har försenat kvalspelet.

Men skulle hon vinna sin första match väntar troligen fjolårsfinalsten, 37-åriga Venus Williams, redan i den andra omgången.

De båda har mötts en gång tidigare. Då vann Williams i två raka set.

Det krävs troligen att hon tar sitt tennislivs största seger för att drömmen om att göra sin bästa Grand Slam, ska förverkligas.

– Förhoppningsvis kan det bli min bästa Grand Slam. I Paris och US Open har jag tagit mig till tredje omgången.

Johanna Larssons Grand Slam 2017

Namn: Johanna Larsson

Ålder: 29 år

Rankning: 82 (singel)

                  20 (dubbel)

Prispengar: 26,2 miljoner kr

Australian Open

Singel: Sjuk

Dubbel med Kiki Bertens: andra omgången

Franska Öppna

Singel: Förlust i andra omgången mot Julia Putintseva, Kazakstan 3-6, 6-1, 3-6

Dubbel med Kiki Bertens: Tredje omgången

Wimbledon

Singel: Förlust i första omgången mot Petra Kvitova, Tjeckien 3-6, 4-6

US Open

Singel: Förlust första omgången mot Aijla Tomiljanovic, Australien 5-7, 4-6

Dubbel med Kiki Bertens: Tredje omgången