Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 04:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johansson-fem-centimeter-fran-finalplats/

Sport

Johansson fem centimeter från finalplats

Tilde Johansson lyckades inte nå VM-final. Foto: Vegard Wivestad Grott/Bildbyrån.

DOHA. Fem centimeter skilde Tilde Johansson från att gå till final i damernas längdhopp. Ännu närmare var Brittney Reese, men även grenens stora dominant slogs sensationellt ut i kvalet.

Tilde Johansson trodde att det skulle behövas 6,50 för att gå vidare till söndagens final. Det visade sig att hon tippade ganska bra.

Amerikanskan Sha'keela Saunders blev tolfte och sista hoppare in i finalen på 6,53. Johansson blev nummer 17 på 6,48, en längd hon hoppade både sitt andra och tredje kvalhopp.

– Lite trist när det inte var så många centimeter som skilde, men det var i alla fall bättre än att det vara ännu mindre marginal , sade hon och tänkte på att hon länge låg på 13:e plats, just utanför finalfältet.

Där hamnade i stället längdhoppets stora dominant de senaste åren. Den fyrfaldiga världsmästarinnan Brittney Reesesom, som vann OS-guld i London och silver i Rio, hoppade 6,52 och landade på den försmädliga 13:e-platsen, en centimeter från att gå vidare.

Reese, som hoppat 7,31 som bäst, noterade sju meter jämnt i de amerikanska mästerskapen. Kvaltävlingen var hennes sämsta för säsongen.

För 18-åriga Tilde Johansson, Sveriges yngsta VM-deltagare, blev det inte någon idealisk uppladdning efter skadan i Finnkampen, men hon gjorde efter omständigheterna en godkänd insats i sin debut i de stora mästerskapen. Och den gav mersmak.

– Egentligen är det väl inte så mycket skillnad mot ett juniormästerskap, bara lite större. Man möter sådana hoppare man bara sett på tv, sade Johansson och såg fram mot att försöka komma tillbaka till den stora scenen vid OS i Tokyo nästa sommar.

Läs mer: Kim Amb klar för VM-final i spjut