Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Johansson Norgren vann Tjejvasan

Nu kan Britta Johansson Norgren, världens långloppsdrottning, också titulera sig vinnare av Tjejvasan.

– Den här segern är mentalt viktig för mig eftersom jag varit så nära många gånger, sa Britta Johansson Norgren efter sin spurtseger i årets Tjejvasan, som lockade cirka 10.000 deltagare.

Men gladast var trean Julia Svan, tillbaka efter en lång sjukdomsperiod.

Britta Johansson Norgren är världens bästa långloppsåkare, som i många år har varit nära att vinna Tjejvasan men aldrig lyckats. Nu gick det.

– Detta är en viktig seger för mig eftersom det inte fick bli en grej att jag vunnit det mesta utom Tjejvasan, sade Britta Johansson Norgren.

Den 32-åriga svenskan var storfavorit efter att ha dominerat vinterns långloppscup. Hon satte också direkt sin prägel på loppet, men lyckades inte avgöra förrän i spurten.

– Planen var att efter Hökberg göra flera långa dragningar som skulle trötta ut konkurrenterna. Jag hade också mentalt räknat med en spurtstrid, men bara mot två-tre åkare, berättar hon.

Nu var det tio åkare som kom in samtidigt på målrakan i Mora och där var Britta Johansson snabbast före Katerina Smutna.

– Den här segern betyder också mycket inför nästa veckas Vasalopp som är viktigare att vinna. Nu kände jag att formen är bra och jag fick sätta min prägel på loppet. Det var mentalt viktig inför söndagen, sade Britta Johansson Norgren.

Men gladast i mål var loppets trea, Julia Svan, som nu är tillbaka efter lång tid av sjukdomar.

– Jag har bara gråtit av glädje sedan målgången, vilket visar att detta betyder jättemycket för mig. Nu får jag ny motivation och energi till att orka fortsätta satsa vidare.