Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Johaug drottning av Tour de Ski

Therese Johaug blev som väntat drottningen av Alpe Cermis. Hon vann klättringen uppför den branta slalombacken i stor stil och tog för andra gången hem segern i Tour de Ski.

Ingvild Flugstad Østberg slutade tvåa, slagen med två minuter och 20 sekunder. Kalla spurtade sig in på en fjärde plats.

Østberg hade ett försprång på 38 sekunder när hon gick ut på den sista etappen. Johaug gick ikapp Østberg i början av stigningen, vilade ett lite slag bakom henne, och ryckte sedan med fyra-fem snabba skär. Hon fick direkt en lucka på fyra-men meter och ökade sedan avståndet undan för undan.

Heidi Weng slutade ohotad trea.

Charlotte Kalla och Kerttu Niskanen hade spännande uppgörelse om fjärdeplatsen. Kalla låg i rygg på finländskan uppför hela slalombacken och ryckte strax innan mål.

Hon hade rejält med krafter kvar och var sju sekunder för Niskanen i mål.

Totalt var Kalla sju minuter och 45 sekunder efter Johaug.

– Jag hade ju siktat på en pallplats, men det ville sig inte. Det känns otroligt skönt att få avsluta touren på det här sättet, säger Charlotte Kalla till SVT.

Hon berättade att Niskanen kom fram till henne några minuter före start och frågade om det skulle samarbeta.

De på växeldrog fram till stigningen började, sedan bestämde sig Kalla för att ligga bakom Niskanen.

–  Min plan var att hänga på henne så länge som möjligt.  Sedan märkte jag att hon var ganska trött när hon stapplade runt och jag köne att jag hade ett övertag.

– Det var en ganska behaglig resa, säger Kalla.

Fjärdeplatsen i Tour de Ski var Kallas näst bästa efter segern 2008.

– Jag gick väl inte in i touren med det bästa självförtroendet.  Jag har haft svårt att hålla en hög lägstanivå. Men jag rodde på et stigande form och jag tycker verkligen att det har blivit bättre nu än i början i Lenzerheide. Nu ska det bli roligt med världscuptävlingarna i Skandinavien och tävlingarna i Kanada, säger Kalla.

Ida Ingemarsdotter slutade på 12:e plats. Maria Rydqvist gjorde en riktigt bra avslutning och åkte upp sig från 18:e till 13:e plats.