Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Johaug fick salvan med dopningsvarningen

Therese Johaug fick hela förpackningen av läkaren, enligt advokaten.
Therese Johaug fick hela förpackningen av läkaren, enligt advokaten. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT, Filippo Monteforte/AFP/TT

Göteborg. Therese Johaug tog emot salvan med Trofodermin från sin läkare med den dopningsmärkta kartongen. Det bekräftar skidåkarens advokat. Beskedet kan få stor betydelse för hur norskan kommer att bestraffas.

Johaug har för att komma undan skuld förklarat att hon frågat landslagsläkaren Fredrik Bendiksen om det var okej att använda salvan mot såren på läpparna.

Nu står det klart att även hon förbisett att krämen var märkt ”Doping” och innehöll den förbjudna anabola steroiden Clostebol.

Läs mer: Therese Johaug: Jag ska visa att jag är oskyldig (med tv-inslag)

Till norska TV2 säger Johaugs advokat Christian Hjort att hon fick tuben med krämen när den fortfarande låg i förpackningen, som hade en etikett med den varnande texten: ”Doping”.

– Som hon kommer ihåg det mottog hon förpackningen från Fredrik Bendiksen med hans anvisningar om hur hon skulle använda salvan och försäkringar om att krämen inte innehöll förbjudna ämnen. Hon tog ut tuben från förpackningen och kastade sedan denna. Hon lade inte märke till någon varningsskylt. Hade hon gjort det hade hon självfallet inte använt krämen, säger Hjort till TV2.

Alla förpackningar med Trofodermin måste enligt italiensk lag vara märkta med ”Doping”. En källa vid det italienska apotek i Livigno där krämen inköptes har förklarat att de förpackningar man säljer har märkningen.

Det framstår nu som att Johaug varit mer oaktsam än som tidigare framgått. Bekännelsen kan få avgörande betydelse för vilket straff som skidstjärnan får.

– Graden av oaktsamhet är avgörande för hur länge hon stängs av. Stod det på förpackningen/emballaget att medlet innehåller förbjudna ämnen och på ett sätt att hon borde ha uppmärksammat det ska hon naturligtvis klandras för att hon använt medlet, skriver idrottsadvokaten Gunnar-Martin Kjenner i ett sms till tidningen Verdens Gang.

Det är organisationen Antidoping Norge som utreder fallet Johaug och som ska värdera hur hon agerat när man föreslår bestraffning.

– Detaljerna kring det här kommer Johaug att redogöra för när hon vittnar inför Antidoping Norge, säger advokaten Christian Hjort.

Maxstraffet för anabola steroider är fyra års avstängning, men spekulationerna är att Johaug kommer undan med ett betydligt lindrigare straff.