Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Johaug inte välkommen på norska Idrottsgalan

Johaug portas från norska idrottsgalan.
Johaug portas från norska idrottsgalan. Foto: Berit Roald/NTB/TT

Therese Johaug har tio nomineringar sedan genombrottet på VM 2007. Men trots seger i den totala världscupen och Tour de Ski den förra säsongen är stjärnan portad från den norska Idrottsgalan.

Sedan nomineringen för Årets genombrott 2008 har Therese Johaug varit en självklar gäst när den norska idrottsrörelsen firat sig själv. Hon blev årets namn 2012 och i fjol vann hon i kategorin Årets kvinnliga idrottare.

Men när galan går av stapeln den 7 januari får skidstjärnan inte ens komma.

– Therese Johaug kan inte nomineras så länge det finns ett öppet dopningsärende som gäller henne, bekräftar Tore Övrebö, högste chefen för norska Olympiatoppen (norska motsvarigheten till Sveriges olympiska kommitté) som leder juryn, för norska tidningen Dagbladet.

– Vi har haft en dialog med Norges skidförbund om detta, och så länge hon är avstängd ska hon inte heller ha någon kontakt med förbundet, så det skulle inte vara rätt att nominera henne.

Skidförbundet har inte anmält Johaug som kandidat till något pris, trots segrarna i den totala världscupen, distanscupen, Tour de Ski och Tour Canada.

– Därför ska hon inte heller ha någon plats på galan, säger Övrebö.

Utan den tillfälliga dopningsavstängningen hade troligtvis Johaug blivit nominerad till Årets kvinnliga idrottare – för fjärde året i rad – samt till Årets namn.

– Hon är helt klart en av de allra bästa vintersportsutövarna vi har, men principiellt är detta väldigt klart. Vi behövde inte lång tid för att enas om det här beslutet.

Therese Johaug kan trots allt dyka upp på galan i januari, om hon blir ditbjuden som gäst av antingen skidförbundet, NRK eller någon sponsor. Men än så länge har inte någon inbjudan nått skidstjärnan, säger hennes manager Jörn Ernst.