Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Johaug överlägsen vinnare i Lahtis

De norska skiddamerna cementerade sin överlägsenhet i söndagens skiathlon i Lahtis.

Therese Johaug utklassade alla igen och tog sin 15:e seger den här säsongen och sex norskor var bland de sju främsta. I bakgrunden svarade Stina Nilsson för sitt bästa distanslopp.

Det har blivit en vanlig syn i vinter – Therese Johaug tar kommandot direkt och lämnar snabbt alla bakom sig. Den enda som vågade försöka haka på i norskans fart var lagkamraten Heidi Weng. Vi skidbytet efter 7,5 kilometer var dock avståndet redan 52 sekunder och efter alla 15 kilometer i nästa års VM-banor skiljde det 1.05.

– Jag älskar backarna här, det är perfekta banor för mig, sade den lätta norskan.

– Det var svåra förhållanden, men för mig var det perfekt ändå. Det är skönt att ha med sig så bra minnen härifrån inför VM nästa år, sade Johaug.

Bakom Weng tog Ingvild Flugstad Östberg den sista pallplatsen före Maiken Caspersen Falla. Bästa ickenorska blev lite överraskande den 37-åriga finländskan Riitta-Liisa Roponen.

En svensk överraskning stod Stina Nilsson för, som blev bästa svenska efter den tuffa sprinten dagen innan då hon för första gången på över ett år missade final.

Med 16:e plats – nästan 2,5 minut efter Johaug – svarade Nilsson för sitt bästa distanslopp.

I Falun-VM förra året tog hon tre silver i korta lopp. Hon har tagit stora kliv sedan dess på längre distanser.

På frågan om hon ser sig som en distansåkare i VM nästa år såg hon nästan förnärmad ut.

– Jag tycker jag visade att jag är det nu. Sextonde plats klarade jag inte för ett år sedan, sade hon.

– Det märks att det är slutet på säsongen. Formen skiftar från dag till dag. Det var ett riktigt bra lopp i dag. Jag låg inte bara bakom och hängde på, utan var framme och körde också. Och så var det kul att slå Diggins (Jessica, amerikanska) i spurten.

Maria Rydqvist (18:e) och Ida Ingemarsdotter (25:a) var inte lika nöjda. Rydqvist fick byta en stav och föll dessutom två gånger, andra gången i den tvära kurvan alldeles ovanför stadion. Ett stavbrott efter en närkamp med en italienska gjorde att Ingemarsdotter tappade tempo och placeringar på fristilsdelen.

– Det var i en utförsbacke så jag tappade en hel del tid. En amerikansk ledare gav mig en ny stav, den var lite för lång, men hellre det än ingen stav alls, sade Ingemarsdotter.

Maria Nordström knep en världscuppoäng med sin 30:e-plats medan Anna Haag missade poäng med en tiondels marginal och Elin Mohlin blev 33:a.