Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 13:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/johaug-vagrade-ta-pa-sig-vallarnas-peppkeps/

Sport

Johaug vägrade ta på sig vallarnas ”peppkeps”

Therese Johaug under torsdagens pressträff i Cavalese. Foto: Jonas Lindkvist

Cavalese. Det räckte med att Therese Johaug förlorade ett lopp för att de norska vallarna skulle ta fram en keps med ”Make Therese great again”. 

Johaug fick frågan om hon ville sätta på sig kepsen.

– Är du galen, blev stjärnans svar.

Dagen efter jaktstarten i Toblach vill alla höra hur Therese Johaug tar en förlust.

Man kan konstatera att hon var lika käck som vanligt men medger att det är jobbigt att inte vara först över mållinjen.

– Jag går ju för att vinna, säger Johaug.

Hon möter massmedia utanför den norska vallabussen och på reklamskynket bakom Johaug hänger kepsen på vilken en av de norska vallarna skrivit ”Make Therese great again”.

Hon ler när hon får se den men vill inte riktigt hålla med om att andraplatsen i Toblach bakom Ingvild Flugstad Östberg var ett nederlag.

– Jag är nöjd med loppet. Det var bara det att Ingvild var starkare på upploppet, säger Johaug.

Therese Johaug leder, inte oväntat, Tour de Ski inför de tre sista etapperna. Foto: Jonas Lindkvist

På fredag väntar 10-kilometersloppet i klassisk stil och Johaug vill ha revansch, tar hon hem spurtpriset under loppet utökar hon ledningen med ytterligare 15 sekunder.

– Det är tuffare här än i Toblach. Jag är beredd på att åka fort och det är en distans som passar mig bra.

Johaugs tränare gick efter loppet i Toblach ut och sa att det var bra att hon inte vann.

– Det motiverar mig och får mig att jobba lite extra med de små detaljerna. Som ingången till upploppet i Toblach, jag måste jobba ännu mer i kurvan innan upploppet startar, säger Therese Johaug.

På lördag väntar sprinten i Val di Fiemme där åkare kan plocka in bonussekunder på totalledaren Johaug. Vinnaren av det loppet får 60 bonussekunder. 

– Jag hoppas ta mig till kvartsfinalen. Jag kan ryka tidigt. Kanske kan jag gå längre än så, men då måste jag ha allt på min sida. 

Johaug har vunnit Tour de Ski två gånger, men hon vill inte ta ut tredje segern i förskott.

– Det är mycket som kan gå galet, jag måste åka bra på fredag och lördag men inte minst på söndag, det är inget som är avgjort än. Jag ger mig inte förrän jag är uppe i backen, jag ska ge allt jag har och pressa ut det sista ur kroppen.

Johannes Høsflot Klæbo under torsdagens träning. Foto: Jonas Lindkvist

Johannes Høsflot Klæbo är Norges hopp på herrsidan. Men han har 26 sekunder att ta in på ryssen Alexander Bulsjonov och 16 på Sergej Ustiugov. 

Han förväntar sig ingen större hjälp från sina lagkamrater under fredagens 15-kilometerslopp.

– Du måste göra jobbet själv, konstaterar Høsflot Klæbo. Der är vanskligt att lägga upp en taktik där de ska hjälpa mig.

De tio främsta får bonussekunder vid två mellantidskontroller där ettan får 15 sekunder, tvåan 12, trean 10 i en fallande skala ned till en sekund.

– Alla sekunder är viktiga men det är inget man kan bestämma, det gäller också att spara krafter till klättringen på söndag, säger Høsflot Klæbo.