Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Johnsrud Sundby jagade ikapp och förbi

Martin Johnsrud Sundby gjorde precis Therese Johaug i Ski Tour Canada. Han gick snabbt ikapp i jaktstarten och gick sedan på knock.

Efter 15 km gick han gick i mål som överlägsen segrare.

Sergej Ustiugov gick ut som ledare. Ryssen var 32 sekunder före Petter Northug och 39 sekunder för Johnsrud Sundby.

Northug och Sundby jobbade tillsammans för att komma ikapp Ustiugo. När de väl hade gjort det försvann Sundby iväg på egen hand. Som så många gånger tidigare i vinter.

I mål var han 58 sekunder före Ustiugov. Northug slutade trea, nästan två minuter efter Sundby.

– Jag trodde inte att det här skulle vara möjligt, med tanke på föret trodde jag att vi skulle får stora problem. Men jag märkte att jag hade väldigt bra skidor, säger Martin Johnsrud Sundby till SVT.

Trots den överlägsna segern var Sundby inte snabbast i loppet. Han fick stryk både av Maurice Manificat (fyra) och Matti Häkkinen (sexa).

Marcus Hellner gick ut som tia Han höll sin placering men tappade tid.

– Det var kämpigt, grymt kämpigt. Jag blev stressad när jag kände att klungan började närma sig.

Martin Johnsrud Sundby hade redan innan världscupavslutningen säkrat segern i totalcupen. Han vann den för tredje året i rad, liksom Tour de Ski.

– Jag har haft en fantastisk säsong, jag hela norska laget haft haft det. Det blir tufft att följa upp det i VM i Lahti, men vi ska verkligen försöka, säger norrman.

Hellner hoppas annorlunda.

– Det har varit motigt och inte gått som jag har velat. Det var tråkigt att missa Tour de Ski. Jag hoppas det blir bättre nästa år, säger Hellner.