Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Joker uttagen i svenska VM-truppen i bandy

Foto: Janerik Henriksson/TT

För en vecka sedan såg det ut att bli en trupp utan spelare från Hammarby. Men när förbundskapten Svenne Olsson presenterade sin VM-trupp fanns David Pizzoni Elfving med som joker och Adam Gilljam som dirigent på mittfältet.

Att Gilljam, som är skadad och avstod onsdagskvällens match mot Edsbyn men är spelklar inom några dagar, får chansen att göra sitt tredje VM kom knappast som någon överraskning.

När David Pizzoni Elfvings namn dök upp på Olssons lista så kom det däremot som en stor överraskning. Hammarbys energiske mittfältare var inte uttagen i den 25-mannatrupp som Olsson skulle vaska fram 18 spelare ur.

Nu presenterades han som en joker och fick det glada beskedet att han kan packa VM-trunken timmarna innan den officiella presskonferensen.

– Jag blev väldigt överraskad även om jag pratat en del med Svenne om hur jag låg till. Att ladda för VM är nog minsta problemet.

Pizzoni Elfving fick chansen sedan Sandvikens Dennis Henriksen tvingats lämna återbud på grund av skada. När förbundskapten Olsson motiverade uttagningen menade han att det inte bara kan vara finlirare i en trupp ”det måste finnas de som blandar betongen också”.

– David är en joker och grymt nyttig om det blir fysiskt spel, en vinnarskalle, berömmer Olsson.

Pizzoni Elfving kan köpa den motiveringen.

– Det är förhoppningsvis min fysik och min karaktär han syftar på.

Hammarby fick även, inte oväntat, med Adam Gilljam i VM-truppen.

– Kul att David får chansen, vi har spelat med varandra i nästa fyra säsonger. Han har egenskaper som kanske ingen annan i Sverige har. Den fysik och den inställning David har är han kanske ensam om, han är ett kärnkraftverk.

Gilljam kommer att bli en av nyckelspelarna under VM, Olsson väljer nu att flytta Hammarbystjärnan ett steg bakåt i plan.

– Adam kommer att spela en mer centrerad roll på mittfältet. Han är väldigt viktig och har förmågan att lyfta sig i stora matcher, menar Olsson.

Gilljam vill ha revansch för fjolårets lite snöpliga finalförlust då Ryssland vände och vann i slutet av matchen.

– Vi har ett extremt sug att vinna guldet, menar Gilljam. Centralt får jag ha mer boll, det passar mig bra.

VM-turneringen avgörs i ryska Uljanovsk 1–7 februari, Ryssland har tre raka VM-guld.
– Nu är det vår tur, hoppas Gilljam.

Fakta. Bandy-VM

Det svenska landslaget samlas i Uppsala den 27 januari och reser till VM i Uljanovsk två dagar senare. Spelschemat i VM:

1 februari: Sverige–Finland.

2 februari: Sverige–Kazakstan.

3 februari: Ryssland–Sverige.

4 februari: Kvartsfinaler.

6 februari: Semifinaler.

7 februari: Bronsmatch och final.

(TT)

Fakta. Sveriges VM-trupp

Målvakter: Andreas Bergwall, Västerås SK, Joel Othén, Chabarovsk.

Utespelare: Andreas Westh, Bollnäs, Linus Pettersson, Sandviken, Martin Johansson, Villa-Lidköping, Olov Englund, Kalix, Per Hellmyrs, Bollnäs, Erik Säfström, Chabarovsk, Hans Andersson, Edsbyn, David Pizzoni Elfving, Hammarby, Daniel Berlin, Bollnäs, Johan Löfstedt, Vetlanda, Adam Gilljam, Hammarby, Daniel Mossberg, Sandviken, Christoffer Edlund, Sandviken, Erik Pettersson, Sandviken, Joakim Andersson, Vetlanda, Simon Jansson, Västerås SK.

(TT)