Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 03:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/jonas-desai-nar-sker-tennisens-generationsvaxling-om-inte-nu/

Sport

Jonas Desai: När sker tennisens generationsväxling om inte nu?

Roger Federer ses som en av tidernas största tennisspelare med 20 Grand Slam-titlar. Foto: Andrew Medichini/AP

Tiden går, men tre namn i tennisvärlden består. Inför 2019 års upplaga av franska mästerskapen är Roger Federer, Rafael Nadal och Novak Djokovic fortfarande spelarna att slå. I kön till tronen står Thiem och Tsitsipas – affischnamnen för nästa generation – och ser sin chans. Vi som tittar på undrar: när sker generationsväxlingen om inte nu?

Tröttsamt, kan tyckas, att det 2019 inom tennisen pratas om samma namn som för 15 år sedan. Men att inte göra det vore helt enkelt faktafel. 

Roger Federer blev världsetta för första gången 2004. Sedan dess har endast tre spelare förutom schweizaren suttit på tronen: Rafael Nadal, Novak Djokovic och Andy Murray. 

De brukade ingå i gruppen ”The big four” – de fyra stora –men på grund av britten Andy Murrays skadeelände de senaste åren har fyra blivit tre. Och vilka tre sen. 

Sedan 2003, när Federer i Wimbledon vann sin första grand slam-titel, har 62 majors spelats. Av dessa har Nadal, Djokovic och Federer vunnit 51, och informationen fungerar som en fullgod förklaring till stiltjen på tennisrankingens topplatser. Vidare har dominansen i Masterturneringar –steget under grand slams – varit nästan lika total. 

Ju längre tiden går blir det allt tydligare att Federer, Nadal och Djokovic har suddat ut alla åldersfördomar i tennis, och inför årets andra grand slam-turnering är de spelarna att slå. 

Djokovic fyllde 32 för någon vecka sedan och har i Franska öppna chansen att för andra gången i karriären hålla alla fyra största titlarna samtidigt, en bedrift varken Federer eller Nadal har lyckats med. Serben har hittills spelat utmärkt grustennis 2019, men går trots det in i turneringen med anpassade förväntningar.

– Utan någon tvekan är Nadal favorit, sedan kommer alla andra. För mig, att vinna Franska öppna, är som att bestiga ett berg, sade Novak Djokovic inför turneringen.

Han åsyftar inte bara Nadals senaste seger i Rom, turneringen som spelas precis innan Paris. Han menar också spanjorens alldeles egna kapitel i Paris.

Nadal spelar i år för att vinna turneringen för 12:e gången. Han har slagit sitt eget rekord sedan den åttonde vinsten och Roland Garros ses som hans bästa chans att överta Roger Federer i kampen om flest grand slams i historien.

Schweizaren, i sin tur, har på grund av skador och fokus på grässäsongen, inte spelat på grus på tre år. Men, för spelaren som många anser är den bäste i historien, är det oftast en överraskning om han inte minst går till kvartsfinal när det vankas stora turneringar.

Att tre spelare långt över 30 dominerar världstennisen betyder inte att det är fel på återväxten. Längst fram i kön till toppen av tennisrankingen hittas greken Stefanos Tsitsipas och österrikaren Dominic Thiem. Tsitsipas slog igenom på stor skala när han besegrade Federer i kvarsfinalen i Australiska mästerskapen och har visat sig vara en fullgod motståndare på gruset, inte minst efter segern mot Nadal i Madrid i år. 20-åringen är heller inte rädd för att utan ursäkt ta plats på banan, en liten detalj som kan göra stor skillnad i längden.

Dominic Thiem har hunnit fylla 25 och kan enligt vissa inte räknas till nästa generation längre. Samtidigt har österrikaren och alla andra, i och med toppspelarnas envisa prestationer, fått en helt annan bild av vad en lång karriär är. 

Thiem har efter två semifinaler och en final i Paris de senaste tre åren fått smeknamnet ”prinsen av grus”, och har länge kallats den naturlige och rättmätige arvtagaren till ”The big three”. 

Men i tennis är tronen inte ärvd, utan erövrad, och för Thiem återstår ett hinder: en grand slam-seger. En vinst i Franska öppna mot antingen Federer, Nadal eller Djokovic kan vara det sista steget mot att fullborda generationsväxlingen som många förväntat sig men aldrig fått.

– Jag kommer att försöka allt jag kan för att vinna här, men det är mycket svårt. Jag har inte lyckats hittills men jag tror också jag är en bättre spelare nu, säger Thiem. 

Om inte österrikaren klarar eldprovet kanske Tsitsipas, femterankade Alexander Zverev eller 18-årige Felix Auger-Aliassime gör det. Eller varför inte Mikael Ymer, som på fredagen kvalade sig in i huvudturneringen efter seger mot Henri Laaksonen. För trots att dominansen från ”The big three” inte går att förneka är tajmingen relativt bra för resten av startfältet. 

Nadal har ”bara” vunnit en grusturnering hittills i år, Federer har byggt upp en allergi mot gruset och Djokovic, om än i toppform, är fortfarande svårläst. 

När sker generationsväxlingen om inte nu?