Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-19 20:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/jonas-desai-varfor-maste-han-gora-det-sa-svart-att-tycka-om-honom/

SPORT | KOMMENTAR

Jonas Desai: Obegripligt att han gör det så svårt för sig

Världsettan Novak Djokovic.
Världsettan Novak Djokovic. Foto: Oscar Gonzalez/TT

Novak Djokovic befinner sig i limbo i Australien – i väntan på att en domstol ska avgöra om hans undantag för landets vaccinkrav verkligen håller.

Ändå är det mest häpnadsväckande med soppan att Djokovic låter en icke-fråga stå i vägen för hans dejt med historien.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Serbens vara eller icke vara i Australian Open 2022 har varit en elefant i tennisrummet ett bra tag nu. Han har själv, eller via sin pappa, flera gånger gjort det tydligt vad han tycker om vaccinering: Att det är en privat angelägenhet och att ingen ska tvingas avslöja huruvida man är vaccinerad eller inte.

Att det skulle bli diskussioner var väntat. Likaså att det skulle skrivas upp inför turneringen i Australien, där bara vaccinerade spelare får delta, med en handfull undantag.

Men ingen trodde väl att vi skulle hamna här?

Världens bästa tennisspelare hålls just nu i limbo på Park Hotel i Melbourne, ett i trakterna ökänt karantänshotell som även används för asylsökande flyktingar.

Rapporter från platsen gör gällande att ett gäng demonstranter dykt upp till serbens försvar, och ett annat som fokuserar på de mångåriga asylsökande som finns där.

Ärendet har även trissat upp det diplomatiska tonläget mellan Serbien och Australien.

Ändå är det mest häpnadsväckande med den här historien att Djokovic låter en (för många) icke-fråga som vaccinering stå i vägen för hans jakt på historia.

Två saker sticker ut i serbens retorik de senaste åren.

Först och främst kan han inte vara tydligare med att rekord betyder allt för honom. Samtidigt som hans nemesis Nadal säger något i stil med ”att det skulle väl vara trevligt med rekord”, kan Djokovic säga att det just är rekorden som är den absolut främsta drivkraften i karriärens skymning.

Det är besynnerligt att han äventyrar rekordjakten genom att stå på sig i vaccinfrågan, men det bör säga oss allt om hur högt han värderar den personliga integriteten.

En annan slutsats som går att dra från serbens uttalanden de senaste åren, och som kan vara alldeles extra relevant i den senaste soppan, är att han verkar vara expert på att omvandla motgångar till framgångar. När publiken skanderar motståndarens namn, som det till exempel gick till i Wimbledonfinalen 2019, använder Djokovic det som bränsle, när många andra skulle haverera fullständigt.

I slutändan tror jag att allt det här löser sig, att serben står spelklar den 17 januari, och att buropen bara blir till serbens gagn.

Men om allt han vill är att bli ihågkommen som den största genom tiderna, varför ska han då göra det så svårt för sig?

Läs mer sportnyheter här.

Ämnen i artikeln

Vaccination
Tennis

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt