Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Junior skrällde bakom överlägsen Kalla

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Charlotte Kalla tog förstås guld. Men bakom henne blev det ett sensationellt silver till junioren Ebba Andersson, 18, på den klassiska milen då skid-SM i Piteå inleddes.

Ebba Andersson var mer än minuten efter suveräna Charlotte Kalla. Men 18-åringen från Sollefteå åkte fortare än alla andra på den krävande banan uppe vid Vallsberget utanför Piteå.

Anderssons andravarv förde henne förbi Ida Ingemarsdotter, som fick se sig slagen med sju sekunder. Landslagsåkare som Anna Haag, Stina Nilsson och Maria Rydqvist saknades. Men det förtar inte Anderssons insats.

– Helt fantastiskt. Det här hade jag absolut inte trott, sade skrälltvåan Ebba Andersson till SVT efter sin första SM-medalj.

– Planen var att gå ut kontrollerat så att jag skulle ha krafter kvar på andra varvet.

Ebba Andersson tillhör juniorlandslaget. Att Sollefteåtalangen redan har kapacitet att tampas med seniorer visade hon tidigare i januari med två andraplatser i Skandinaviska cupen. Hon har sedan tidigare ett VM-brons och har två juniormästerskap kvar innan hon blir senior. Och vinterns stora mål är JVM i Rasnov, Rumänien, i slutet av februari.

Ebba Andersson har en bra förebild i Charlotte Kalla. Den svenska skiddrottningen är inte helt nöjd med sin vinter så här långt, men kunde konstatera att hon svarat för ett mycket starkt lopp och hennes inhemska överlägsenhet ger också tydliga spår i historielistorna. Med sitt 20:e SM-guld är hon ensam tvåa genom tiderna och fram till Antonina Ordina fattas det bara två guld.

– Det här känns jättebra. De här banorna är som gjorda för mig. Någon fördel ska man väl ha av hemmaplan, sade Kalla med ett leende efter sin utklassningsseger.

– I dag kunde jag kräma ur det jag hade i kroppen.