Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 03:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kalla-bara-att-lamna-det-har-bakom-sig/

Sport

Kalla: ”Bara att lämna det här bakom sig”

Charlotte Kalla. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

35:e plats i sprint och 17:e plats i distans. Charlotte Kalla är långt ifrån toppformen och har gett upp en framskjuten världscupplacering i minitouren i Ruka.

– Totalen har vi ingenting med att göra, säger hon.

Charlotte Kalla brukar trivas i Ruka. Men i år har den svenska skidstjärnan inte alls fått till det i den finländska världscuppremiären. I fredagens sprint slogs 32-åringen ut redan i kvalet (35:e plats) och i lördagens klassiska lopp över tio kilometer i klassisk stil blev hon 17:e, drygt en minut och 22 sekunder bakom segrande norskan Therese Johaug.

– Jag kände mig segare i dag (än i sprinten). Men sedan upplevde jag tyngre före med de mjuka spår som var, säger Charlotte Kalla.

Kalla, som var tvåa i Rukas klassiska lopp för ett år sedan, var nu drygt 38 sekunder från trean Natalja Neprjajeva från Ryssland. Segrande Johaug var å sin sida drygt 30 sekunder före hemmaåkaren Krista Pärmäkoski på andra plats.

– Jag är väldigt glad över att vara tillbaka och kände mig väldigt pigg. Jag hade bra skidor, det var tuffa förhållanden där ute, säger Therese Johaug.

– Hon är suverän. Kanske ännu säkrare än under fjolårssäsongen, säger Kalla om Johaug.

Den flerfaldiga OS- och VM-medaljören blev blott fjärde bäst av tio startande svenskor. Hon hade både Frida Karlsson (elva), Jonna Sundling (tolva) och Elina Rönnlund (15:e) framför sig.

– I dag försökte jag bara att blicka framåt, men sekunderna sprang iväg väldigt, väldigt snabbt. Det blir väldigt visuellt, även om jag försökte lägga det ifrån mig och bara komma i gång med min stakning, säger Charlotte Kalla.

Svenskan har nu gett upp tankarna på en framskjuten placering i minitouren i Ruka som avslutas med jaktstarten över tio kilometer i fri stil. Tredagarstävlingen i Ruka ger hälften så mycket världscuppoäng per lopp (50 poäng) men dubbelt så mycket för den som vinner totalt (200).

Stjärnan Therese Johaug är storfavorit inför söndagens avslutning.

– Nu är det bara att lämna det här bakom sig och försöka göra en bra individuell skejtprestation i morgon, för totalen har vi ingenting med att göra, säger Charlotte Kalla.