Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kalla-gor-comeback-i-falun/

Sport

Kalla gör comeback i Falun

Charlotte Kalla gör tävlingscomeback i Falun efter en träningsperiod.
Charlotte Kalla gör tävlingscomeback i Falun efter en träningsperiod. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

Efter tävlingsuppehållet – på lördag gör Charlotte Kalla och Ebba Andersson comeback i Falun.

Där ställs stjärnduon mot succéjunioren Frida Karlsson.

Rätta artikel

Charlotte Kalla och Ebba Andersson nobbade Tour de Ski för att få en längre sammanhållen träningsperiod inför VM i längdskidor i februari.

I Kopparskidan, en nationell tävling på Faluns världscupbanor, är Sveriges två främsta distansåkare tillbaka i tävlingsspåren för ett 10-kilometerslopp.

– Ibland har vi åkt Skandinaviska cupen, som nu gick i Finland. Men då låg hon (Charlotte Kalla) på läger i Vålådalen. Därför blev det Falun, säger landslagstränaren Magnus Ingesson, som också är Kallas personlige tränare.

Han berättar att Kalla, som blev sjuk i samband med världscuptävlingarna i Davos, har varit frisk under helgerna.

– Hon har haft en tung träningsperiod med sikte på kommande världscup och VM. Träningen har fungerat som planerat. Därför kommer inte formen att vara den bästa i Falun. Det brukar inte vara så efter tung träning. Nu vill hon köra igenom kroppen inför bland annat världscupen i Otepää (19–20 januari). Sedan vill man ju alltid göra sitt bästa när man får nummerlapp på sig.

Ebba Andersson inledde världscupsäsongen med att rada upp topplaceringar, och har bland annat stått på pallen fyra gånger. Hon kommer till start i Falun med liknande träningsbakgrund som Charlotte Kalla.

– Även hon är nedtränad, men har varit frisk och träningen har gått bra. Ebba kommer nog inte att vara i världens VM-form till helgen, men man vet aldrig, säger Magnus Ingesson.

Tävlingen, som krockar med världscupsprinten i Dresden, får en extra krydda genom junioren Frida Karlsson. Supertalangen krossade i helgen motståndet när hon vann en tävling i Skandinaviska cupen. I en intervju med Expressen hyllas 19-åringen av Tour de Ski-vinnaren, Norges Ingvild Flugstad Östberg.

– Jag har följt hennes resultat. Jag har aldrig träffat henne eller mött henne i något lopp, men hon har gått fantastiskt bra i Skandinaviska cupen. Hon måste få tävla i världscupen. Hon kommer att kunna hävda sig väldigt högt upp, tippar jag, säger Östberg.

Men Frida Karlsson är inte aktuell för de närmaste världscuptävlingarna. Det klargör Magnus Ingesson.

– Hon ska nu fokusera mot junior-VM (21–27 januari). Sedan får vi se vad som händer. Vi har redan sagt vad som gäller och behöver inte älta det mer, säger han.

Till världscupsprinten i Dresden skickar Sverige bara toppåkare på damsidan då alla sex har varit i final i fristilssprint den här säsongen. Sprintdrottningen Stina Nilsson får sällskap av Jonna Sundling, Ida Ingemarsdotter, Hanna Falk, Maja Dahlqvist och Evelina Settlin.

Enligt ett pressmeddelande från förbundet är de åkare som var med och fullföljde Tour de Ski hemma och återhämtar sig, vilket ger ett mindre namnkunnigt lag på herrsidan. Bland annat saknas Calle Halfvarsson, som var 16:e man i touren.

På lördag avgörs de individuella sprinttävlingarna medan det är sprintstafett på söndag. Båda disciplinerna körs i fristil.