Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

”Kalla mår inte så bra i själen”

En besviken Charlotte Kalla slutade på nionde plats.
En besviken Charlotte Kalla slutade på nionde plats. Foto: Maja Suslin/TT

Charlotte Kalla fortsätter att vara långt efter de norska stjärnorna och lämnade målområdet med mörka ögon.

– Charlotte mår kanske inte så bra i själen, menar landslagstränaren Mattias Persson.

Hon slutade nia i femkilometersloppet och var så där kort i svaren som bara Kalla kan vara.

Mattias Persson får frågan vad han såg i Kallas ögon efter loppet. Han svarar med ett ord.

– Svart.

Det ser inte ut som Charlotte Kalla mår riktigt bra och det kanske inte är så konstigt med tanke på de förväntningar hon har på sig själv. Hon gjorde succé på VM i Falun i fjol och ville så gärna fortsätta framgången på Lugnet under helgens världscup.

Hon slutade nia, 52 sekunder efter suveräna Therese Johaug.

– Vi hade kanske väntat oss lite mer av Charlotte i dag. Hon är förmodligen lite stressad av att komma till hemmaplan för att visa att hon faktiskt kan åka fort, menar Persson.

Två pallplatser är allt Kalla skrapat ihop den här säsongen, frågan är vad landslagtränaren Mattias Persson kan göra för att få ordning på Kallas åkning.

– Det är inte lätt, menar Persson. Charlotte har ju sin egen tränare som naturligtvis är den som bestämmer över hennes träning och de har ett nära samarbete sedan många år. Jag rör inte speciellt mycket i den träningen, det är deras jobb att sköta den. Men till våren måste vi sätta oss ned och diskutera vad som varit rätt och vad som gått fel

Persson ser gärna att han får vara med och styra lite av Kallas träning.

– Det kanske vore en bra idé. Men Charlotte får bestämma hur hon vill ha det. Det hade kanske varit bra om vi kunde diskutera mer om vad som kanske går fel. Men när vi är mitt inne i en säsong så vill inte jag gå in och störa deras samarbete som vi vet gett väldigt mycket positivt genom åren.

I dag är det Magnus Ingesson som är Kallas personlige tränare, Persson menar att landslaget skulle tjäna på ett närmare samarbete med Kalla.

– Det betyder att jag kommer mycket närmare personerna. Vi är ute och reser mycket med landslaget och det är lättare att föra en bra dialog med dem.

Den här dagen var det mördarbacken som knäckte Kalla. När Kalla var klar med den låg hon bra till men hon tappade rejält med kraft efter den jobbiga vägen uppför.

– Det var jobbigt, säger Kalla kort. Det gäller att hålla ihop det hela vägen och den dagsformen hade inte jag, säger Kalla. Det kändes väldigt bra i mördarbacken, jag fick till ett bra driv och försökte kämpa på över krönet.

Så mycket mer blir inte sagt den här dagen. Kalla skyndar i väg för att slippa försöka förklara varför åkningen inte sitter.

Persson gör ett försök.

– Hon har träningen i kroppen och har farten men hon har inte fått fram det i tävlingsspåret. Hon var lite nervös och spänd helt enkelt. Det är klart att hon är besviken.

På söndagen väntar tio kilometer masstart i fristil. Frågan är om det kan komma en vändning redan under söndagen.

– Jag kan prata med Charlotte och försöka få henne att må bra inför tävlingarna som kommer, säger Persson. Det är klart att man kan gå in och göra en massa saker runt Charlotte. Men till syvende och sist är det så att det är svarta ögon när hon går förbi journalisterna men när vi kommer upp till vår husbil och hon fått lugna ned sig så blir hon en annan person. Ni ser kanske den absolut mörkaste sidan av Charlotte. Lika fort så vänder det. Vi går tillbaka till hotellet, umgås och har trevligt tillsammans för att få lite distans till det som hänt. Vi stöttar alltid varandra, vi måste inte bara peppa Charlotte utan alla åkare, som vi alltid gör.

Persson menar att även om Kalla, som fortfarande är den som ska visa vägen, deppar så påverkar det inte resten av truppen.

– De är starka av sig själva och påverkar inte speciellt mycket av Charlotte.