Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Kalla om OS-premiären: ”Många kommer att köra stenhårt”

Charlotte Kalla tränar på OS-banorna i Alpencia.
Charlotte Kalla tränar på OS-banorna i Alpencia. Other: Jonas Lindkvist

Alpensia. Charlotte Kalla vet att de norska åkarna ser henne som en huvudmotståndare.

– Jag är fullt medveten om att det är många som kommer köra stenhårt, säger Kalla inför lördagens OS-premiär.

Det råder en osäkerhet inför längdpremiären i OS. Åkarna vet inte riktigt hur de ligger till jämfört med de andra och frågan är också vem som ska sätta fart på skiathlonloppet när inte Therese Johaug är med.

- Det är vi allihopa spända på att se, säger Kalla. Jag vet faktiskt inte hur det kommer att utveckla sig. Jag tror att de flesta damåkare ändå är intresserade av att spräck fältet så tidigt som möjligt. 

Den norska kvartetten talar om att hjälpa varandra för i ett försök att skaka av sig Kalla. 

Kalla, som står på startlinjen tillsammans med Anna Haag, Stina Nilsson och Ebba Andersson, är inte främmande för att lägga upp en taktik för det svenska laget också.

– Jag kan definitivt vara en som hjälper till att hålla farten, det gäller att vi håller ihop, säger Kalla.

Det talas mycket om sprintbacken på slutet av banan, Kalla har testat den.

– Den är tuff och det är bara att försöka kriga på över krönet och precis som i Sotji bara ge det man har. Det är jättesvårt att säga hur loppet kommer att utvecklas och jag är fullt medveten om att det är många som kommer köra stenhårt uppför.

Johan Esk: Kalla blir historisk om hon besegrar sin historia 

Kalla tycker att det finns förutsättningar att spräcka fältet redan under den inledande klassiska delen.

– Det är två långa stigningar redan under första varvet. Förhoppningsvis kan det vara lite mindre grupper när vi kommer in till skidbytet, det blir ingenting gratis på de här banorna, det har också varit rätt kärvt före. Det känns som att det är en utslagsgivande bana som passar åkare som lyckats toppa formen, den känns rättvis och det är viktigt.

Det enda skiathlonlopp som stått på världscupsprogrammet är det i Lillehammer den 3 december.

Då vann Kalla med 20 sekunder före Heidi Weng, Ragnhild Haga var trea och Marit Björgen, som var närmare en minut efter Kalla, slutade fyra.

Det är den trio som tillsammans med Ingvild Flugstad Östberg ska knäcka Kalla i skiathlonloppet.

– Det var ju tidigt på säsongen och jag var i väldigt bra slag under december. Jag vet att det är många som toppar formen för det här mästerskapet, det kommer att bli riktigt tufft. Men visst är det en trygghet i att ha haft känslan när det verkligen stämmer i både klassiskt och skejt.

Under fredagen provade Kalla ut skidor för den klassiska delen, åkte lite skejt och tränade lite på skidbytet.

– Jag har inte jobbat så mycket med skidbytet, jag har jobbat med formen och hoppas att den ska vara där. Jag hoppas att jag kommer att vara i mitt bästa slag när spelen nu drar i gång.

Det är ingen hemlighet att Kalla efter skidbytet haft problem att komma i gång med skejtåkningen. 

– Jag känner att när jag är i form så funkar det bra. Har jag bra fäste på klassiskt och kan åka avslappnat så är det en nyckeletapp för att kunna få en bra resa och sedan få ut min kapacitet i skejt.

Frågan är vem som är favorit på lördagen.

– Förutom Marit och Heidi, som jag har väldigt stor respekt för, finns det många tjejer som kommer åka fort under OS, Krista Pärmäkoski vann i Planica och Jessica Diggins i Seefeld. Jag vet att det är jättemånga som har lagt ned ett stort arbete på att vara som bäst under OS.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.