Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Kalla ska släppa fram krafterna på torsdag

Charlotte Kalla tränar fristil inför torsdagens tiokilometerslopp där hon är favorit till att ta sitt andra OS-guld på fem dagar.
Charlotte Kalla tränar fristil inför torsdagens tiokilometerslopp där hon är favorit till att ta sitt andra OS-guld på fem dagar. Other: Carl Sandin/Bildbyrån

Alpenisa. Kom inte och säg något annat än att Charlotte Kalla är storfavorit i torsdagens tiokilometerslopp i fristil. Själv försöker hon tona ned det tunga favoritskapet efter segern i skiathlon.

– Ett individuellt lopp blir något helt annat än en masstart, säger Kalla.

Hon har ätit tårta, fått gratulationer från kungen, tränat tekniken och sett Silver-Stina förvandlas till Guld-Stina.

Nu är det dags för Charlotte Kalla att ställa sig på startlinjen för att försöka åka hem sitt andra individuella OS-guld på tio kilometer fristil.

Det första tog hon i Vancouver 2010. I Sotji 2014 tog Kalla silver men då handlade det om klassisk stil.

Kalla tar emot i skidområdet, just utanför vallabodarna. Solen skiner och det gör Kalla med.

Det är få åkare som lika tydligt visar vilket humör de är på. Efter det första förlösande guldet, ett guld som också var det första som delades ut under OS i Pyeonchang, är Kalla på sitt allra bästa humör.

– Jag har försökt att ta det lugnt när jag ska ta det lugnt så får jag släppa fram krafterna på torsdag, säger Kalla.

Att hon är storfavorit i loppet som klassas som hennes bästa distans i de här spelen vill hon, inte oväntat, inte hålla med om.

- Det är många som åkt bra på just tio kilometer skejt, som är revanschsugna och kan göra ännu bättre. Det är svårt att nämna någon.

Någon åkare vill man ju att Kalla ska föra upp som huvudfavorit men hon vill inte bjuda på ett namn.

– Jag nämner ingen, säger Kalla med leende.

Att hon själv är den stora favoriten vill hon inte riktigt hålla med om.

– Jag är en av favoriterna men det finns många många andra, det är många tjejer som visat att de kan åka. Det kommer att bli ett annat lopp när vi inte har en masstart som väntar. 

Att hon är i form – det är hon alltid på mästerskap – visade Kalla i lördags. Frågan är om det innebär att hon vågar gå ut hårdare än vanligt på torsdagens individuella lopp.

- Även om det kändes bra i lördags så får man vänta tills man ger sig ut och se vad kroppen ger just den dagen. Det brukar man märka ganska snabbt hur återhämtningen är, det är en tuff bana. Vi får en lång stigning tillbaka, det finns verkligen möjligheter att bli trött.

Kalla har åkt två tiokilometerslopp i fristil med individuell start den här säsongen, hon slutade åtta i Davos och etta i Toblach.

– Man får lägga upp det efter egen förmåga och det gäller att disponera krafterna bra. Känslan jag hade i lördags var att jag åkte med mycket kontroll, det gick inte särskilt fort långt in i loppet. Det kommer att vara helt utspritt på torsdag, då gäller det verkligen att vara i den röda zonen.

En knapp vecka in på OS har vädret varit med längdåkarna även om det blåste och snöade lite under tisdagens kvällssprint. Spåren klassas som utmärkta och banan utslagsgivande.

– Banan ser spännande ut, man kan dra på sig massa mjölksyra och får verkligen fajtas för varje meter. Jag ska försöka hålla i tekniken och hålla tryck i varje skär. I Davos blev jag bara åtta, det är många tjejer som visat att de är i form, jag vet att det är många som är i bra slag.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.