Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Kalla stod på öronen igen

Therese Johaug vann överlägset igen.
Therese Johaug vann överlägset igen. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix

Världscupsuveränen Therese Johaug vann som väntat kapitel två av åtta i den kanadensiska finaltouren i längdskidor. Norskan vann med en minut i det klassiska loppet över 10,5 kilometer i Montreal, trots en lätt parkbana och idogt snöfall med lösa spår.

Det var norskt även på andra och tredje plats i masstartsloppet genom Heidi Weng och Astrid Jacobsen Uhrenholdt. Även fyran var norska, Maiken Caspersen Falla, medan polska veteranen Justyna Kowalczyk tog sig in på femte plats.

Charlotte Kalla var bästa svenska på elfte plats, 1.58,9 efter. Stina Nilsson kom på 13:e plats och Ida Ingemarsdotter på 17:e. Ett fall kostade kanske Kalla några placeringar.

– Jag trodde det var hårt när jag gick ner, men pjäxan skar fast och då är det svårt att hålla mot, sade Kalla till SVT om fallet i den mycket lösa banan i Parc Mont Royal i Montreal.

– Det är lika för alla, men jag har svårt att åka behärskat och få till tekniken. I början hade jag svårast att hänga med i stakåkningen när Johaug bombade på, men bitvis var jag lite stressad även i diagonalåkningen, sade Kalla.

Sprintspecialisten Stina Nilsson svarade ånyo för ett inspirerat distanslopp.

– Ett av mina bättre distanslopp, sade hon. Jag känner mig tryggare och tryggare på längre distanser.

I toursammandraget har Johaug redan kopplat greppet. Stina Nilsson är sjua, Charlotte Kalla åtta och Ida Ingemarsdotter nia.

– Två minuter är mycket, sade Kalla om avståndet fram till Johaug.

– Det blev mycket bonussekunder till dem också. Men det här är bara att glömma. Nu är det en sprint i Quebec på fredag och sen tio kilometer skejt, det ska bli roligt.

Ryssen Sergej Ustiugov trotsade föret och satte full fart från start i herrarnas lopp över 17,5 kilometer. Norrmännen Emil Iversen och Petter Northug tackade för draghjälpen och ryckte förbi på de sista kilometerna.

Ustiugov blev trea och lämnade bland andra vinterns suverän Martin Johnsrud Sundby efter sig. Av svenskarna blev Oskar Svensson 22:a och Marcus Hellner 25:a, slagna med över två minuter.