Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-25 22:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kalldusch-i-nhl-premiaren-for-tampa-bay/

SPORT

Kalldusch i NHL-premiären för Tampa Bay

Pittsburgh vann premiärmatchen mot mästarna Tampa Bay.
Pittsburgh vann premiärmatchen mot mästarna Tampa Bay. Foto: Mike Ehrmann/Getty Images

Tampa Bay hissade mästarfanan för andra året i rad, men åkte på en kalldusch i säsongspremiären.

Gästerna Pittsburgh chockade och slog mästarlaget med 6–2.

– Vi ville förstöra för dem, säger Pittsburghmålskytten Danton Heinen.

TT Text

Inför pampig musik hissade Tampa Bay segerfanan för förra säsongen. När det skedde förra året tog det flera månader innan någon publik var på plats i arenan, men den här gången skedde det inför fullsatta läktare.

Pokalen Stanley Cup fördes in på isen – innan det var dags att säga adjö till det gamla och välkomna den nya säsongen av nordamerikansk proffsishockey.

– Det är nästan som att det är slutet på ett kapitel. Boken har skrivits, och fanan som hissas är ett sista ”det här är vad vi gjorde, tack så mycket” och sedan startar den nya säsongen, sade tränaren Jon Cooper inför premiären, enligt Tampa Bay Times.

Foto: Mike Ehrmann/Getty Images

Kanske var det den andäktiga stämningen – eller bara klassisk ringrostighet – som gjorde att Tampa Bay sedan hade svårt att sätta fart.

I stället var det gästernas Danton Heinen som gjorde årets premiärmål.

Målet kom tolv sekunder in i andra perioden, efter en misslyckad rensning av målvakten Andrej Vasilevskij som Jeff Carter fångade upp, spelade fram till den kanadensiske vänsterforwarden som inledde säsongens målskytte med karriärens 45:e mål.

– Jag stod på en bra plats, vid en bra tid, det var tillräckligt för att få in den, säger Heinen vid pressträffen efter matchen.

Kallduschen för de regerande NHL-mästarna fortsatte när Pittsburgh utökade ledningen till 2–0 via Brian Boyle, och i tredje till 3–0.

Det krävdes att Vasilevskij plockades ut för att få en extra utespelare och ett välriktat skott från stjärnbacken Victor Hedman, som styrdes in av Anthony Cirelli, för mästarlaget att spräcka nollan.

Men vad hjälpte det när Pittsburgh petade in 4–1-målet i öppen kasse en halv minut senare?

Ytterligare tre mål hann det bli innan slutsignalen gick, och Pittsburgh hade vunnit med 6–2. Även de sista två Pittsburgh-målen gjordes i öppet mål.

– Det var känslosamt, en stor match. Jag är verkligen glad att vi klarade det, säger en munskyddsklädd Dominik Simon, som gjorde 3–0-målet, efter matchen.

Läs mer: Videogranskning fällde Seattle i NHL-premiären

Ämnen i artikeln

Ishockey NHL
Ishockey

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt