Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 00:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kallstrom-nobbar-spelreklam-det-ar-inget-jag-vill-sta-for/

Sport

Källström nobbar spelreklam: ”Det är inget jag vill stå för”

Kim Källström är den senaste i raden att tacka nej till att göra reklam för spelbolag. Foto: Anders Wiklund/TT

Kim Källström tackar nej till spelbolagens pengar. I den nya podcasten ”Våra Vänner” berättar den tidigare landslagsstjärnan om beslutet. 

Rätta artikel

Det är ingen hemlighet att ett flertal idrottare gör reklam för spelbolag. Zlatan Ibrahimovic är Bethards ansikte utåt, Hanna Ljungberg för Leo Vegas, Alexander Gustafsson för Unibet och Sarah Sjöström gör reklam för Betsson. 

Sjöström har tidigare berättat om tankarna gällande att göra spelreklam.

– För mig är det här företaget en samarbetspartner som tror på mig och som hjälper mig i min fortsatta satsning och jag behöver mina sponsorer. Jag har stor respekt för att det finns människor som inte kan hantera sitt spelande och som hamnar i ett spelmissbruk, och självklart hoppas jag det bästa för dem och att de får hjälp, men det finns också en stor grupp människor som tycker om att spela på olika idrottsresultat och som gör det på en lagom nivå, sade Sjöström till DN förra året.

Men det finns också de som tackar nej till spelbolagen. Charlotte Kalla och Hanna Öberg är två av dem och den senaste i raden är nu Sveriges tidigare mittfältsgeneral Kim Källström. 

Den nya podcasten ”Våra Vänner” har släppt sitt andra avsnitt. I avsnittet berättar Källström om varför han tackar nej till reklam för spelbolag. 

– Vi höll på med spelbolag under hela vintern och det fanns erbjudanden på bordet som var väldigt lukrativa och det var ett ganska roligt jobb. Du jobbar med fotboll, det är välbetalt, det är många resor och jag kände att det här kör vi på. Men under hela den där processen kände jag att det gnagde i mig, att någonting inte stämde. Sedan när vi blev konkreta (med spelbolagen) kände jag att detta inte är rätt och det är inget jag vill stå för.

Källström fortsätter:

– Jag tycker att det är viktigt att poängtera att alla är olika, jag tror på det fria valet, man har rätt att välja. Jag ska inte vara någon moralpolis, men för mig personligen flög det inte. Det här känns inte bra och jag vill inte synas i det sammanhanget, säger han i podcasten. 

Vad var det som inte kändes bra?

– Det var magkänsla, att det inte kändes bra. Jag tror ofta att magkänslan är något man ska följa och det har jag gjort under hela min karriär. 

Att stötta spelbolagsbranschen?

– Många har problem och jag vill inte tjäna pengar på, jag ska inte säga andras olycka men lite så är det ju. Alla som spelar har inte problem, men många har det och jag vill inte vara en del av det. Det klart att det hade varit bra pengar men jag kände att jag klarar mig ändå. 

– Det här blev ett väldigt strategiskt beslut eftersom jag nästan hade rensat kalendern i flera år framöver. Det var det här som jag skulle satsa på men det känns bra och det var ett gott beslut. Men jag vill återigen poängtera att jag inte kan säga att alla borde göra så här men det passade mig. 

Hur mycket pengar lämnade du på bordet?

– Det var mycket pengar, vi behöver inte gå in på några summor men det var summor som hade gjort stor skillnad, säger Kim Källström i podcasten. 

Läs mer: Spelbolag bryter mot bonusregler – varnas och bötfälls