Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Kampanj belyser sambandet mellan fotbolls–VM och våld i hemmet

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

En bild som belyser sambandet mellan fotbolls-VM och våld i hemmet sprids i England. Våld i hemmet ökar med 26 procent när England spelar och 38 procent när de förlorar, enligt den mest omfattande studien på ämnet, skriver The independent

”Om England blir slagna, blir hon också det” är namnet på kampanjen som nu sprids i sociala medier i England. 

Den lanserades av Englands Nationella center för våld i hemmet, innan semifinalen mot Kroatien, för att dra uppmärksamhet till hur våld i hemmet ökar under fotbolls-VM. 

På bilden syns delar av ett kvinnoansikte, med näsblod rinnande ned för hakan och utdraget till ett kors, så att det liknar den engelska flaggan. 

På bilden visas även resultatet från en studie på ämnet gjord på Lancester university under 2014, då förra fotbolls-VM spelades. 

Våld i hemmet ökar med 26 procent när England spelar en match, står det på bilden. Om England förlorar ökar våld i hemmet med 38 procent. 

Siffrorna gäller händelser i grevskapet Lancashire, som ligger vid Englands västra kust, strax norr om Liverpool.

– När fans över hela världen följer varje match med bävan så gör en del av fotbollsfantasternas partner samma sak, säger Jo Wallace som arbetar på firman som tagit fram bilden på kvinnan vars blod formar korset på den engelska flaggan, enligt The independent

Även dagen efter England har spelat är antalet händelser som klassas som våld i hemmet 11 procent högre än vanligt, enligt studien från Lancester university, som är gjord av doktor Stuart Kirby och professor Brian Francis, tillsammans med Rosalie O’Flaherty.

Kampanjen från Englands nationella center för våld i hemmet innehåller fler bilder där skador symboliserar andra länder som är kvar i VM-slutspelet.

Ett öga där en blåtira och blod liknar den franska flaggan och ytterligare en på en skäggig kind med ett gulnande blåmärke och ett sår, där det svarta, gula och röda tillsammans blir Belgiens färger. 

 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.