Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kan-grekland-chocka-sverige-igen/

SPORT

Kan Grekland chocka Sverige igen?

Vangelis Pavlidis har gjort 2–0 på Sverige i Aten. Arkivbild.
Foto: Petros Giannakouris/AP

De ansågs ointressanta, nonchalerades och leddes av en förbundskapten som uppgavs vara timmar från att få sparken.

Då vände det för Grekland och John van't Schip.

Vinsten mot Sverige i Aten var vändningen som följdes upp med ännu en seger i lördags.

– De visade senast att de är ett duktigt lag, säger Victor Nilsson Lindelöf inför kvällens VM-kvalrysare.

TT Text

De grekiska landslagsspelarna firade 2–1-segern på Olympiastadion i september som om de vunnit något mer än bara en kvalmatch till VM.

Och det hade de.

Förutom tre poäng och häng på Sverige och Spanien i gruppen, vann Tasos Bakasetas, Andreas Bouchalakis, Kostas Tsimikas & Co tillbaka tron på laget, på sig själva och på den väg nederländaren van't Schip stakat ut.

Grekland är på rätt spår igen.

Två sena mål gav 2–0 mot Georgien i Batumi samtidigt som Alexander Isak höll show mot Kosovo.

– Det lever för dem. Klart att det är en boost för dem att göra mål i 90:e och 95:e minuten, säger Lasse Jacobsson.

Så hur bra är grekerna för stunden?

– För det första så har de inte förlorat en match i kvalet och det är rätt länge sedan de förlorade över huvud taget. De föll i en träningsmatch mot Schweiz och det är väl den enda match som de förlorat i år, säger Lasse Jacobsson.

På hans lott i den personstarka organisationen kring landslaget ligger att ha koll på motståndarna.

Grekland är noga scoutat och med 1–2-förlusten i färskt minne har Jacobsson en klar bild av vad som väntar landslaget på Friends arena på tisdagskvällen.

– Det är ett tätt lag. Med sin fembackslinje och spelarna centralt framför är det svårt att komma åt dem. Det är ett bra lag. De var rätt överlägsna mot Georgien även om målen kom sent, säger Jacobsson.

– De kommer inte att uppträda så mycket annorlunda mot vad de gjort tidigare. Jag tror inte att de kommer att öppna sig och gå framåt, inte förrän i en forceringsfas. Det är inte deras grej. I och med att de spelar med tre mittbackar vill de inte släppa i väg sina wingbacks för tidigt. Då blir det jätteytor på kanterna

Och dem vill ni ha?

– De vill vi ha, ja.

Försvararen Giorgos Tzavellas är avstängd mot Sverige och det ser landslagsmålvakten Robin Olsen, tidigare klubbkompis med Tzavellas i Paok Thessaloniki, som en svensk fördel.

– Han försökte styra och ställa där nere. Jag som känner honom lite vet att det är en spelare som tar plats, en ledare som folk lyssnar på. Ett avbräck för dem.

Lasse Jacobsson håller med:

– Med sina 33 år är han den i backlinjen med mest erfarenhet. Och det har säkert stor påverkan. De tappar hans egenskaper som ledare. Han är också en bra huvudspelare. Man kan ju tycka att det är någon form av försvagning att Tzavellas inte är med och inte heller Zeca på mittfältet som är korsbandsskadad.

Vem tror du tar Tzavellas plats?

– Dimitris Giannoulis har spelat där tidigare, även Kostas Tsimikas, men det skulle förvåna mig om man plockar in Tsimikas som gjorde en jättebra match mot oss som wingback.

Läs mer: Forsberg om att ge tillbaka med samma mynt: ”Man får vara lite smart”