Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-17 03:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kanadensisk-derbyfest-nar-nhl-far-nytt-utseende/

Sport

Kanadensisk derbyfest när NHL får nytt utseende

Det väntar många heta drabbningar mellan de kanadensiska NHL-lagen under kommande säsong.
Det väntar många heta drabbningar mellan de kanadensiska NHL-lagen under kommande säsong. Foto: Frank Gunn/AP

Vi står inför en NHL-säsong av aldrig tidigare skådat slag.

De nybildade divisionerna i pandemins spår skapar speciella – och kittlande – förutsättningar när världens bästa ishockeyliga drar i gång, tre månader försenad.

Eller vad sägs om en orgie av kanadensiska derbydrabbningar och åtta möten mellan fjolårets Stanley Cup-finalister – redan i grundserien.

Hockeyvärldens blickar har under de senaste månaderna riktats mot Rogers Place, i hjärtat av Edmonton, Ontario. För bara ett par dagar sedan korades USA till världsmästare för U20-landslag här, och drygt tre månader tillbaka i tiden blev Tampa Bay Lightning Stanley Cup-mästare i samma arena – detta efter en rekordlång säsong kantad av en avbruten grundserie och ett minst sagt unikt slutspel.

Men vi tar det från början. Den 12 mars 2020, när de 31 NHL-lagen hade drygt tio matcher vardera kvar att spela av den 82 matcher långa grundserien, tog säsongen tvärstopp.

Coronapandemin hade på allvar slagit till mot den nordamerikanska kontinenten.

Efter månader av ovisshet kunde Stanley Cup-slutspelet dra i gång den 1 augusti, med ett ihopsnickrat nödformat som spelbräde. Hela 24 lag hade chansen på bucklan, där seedningskval och playoff-spel löpte parallellt i Toronto och Edmonton under en veckas tid. Detta följdes av det traditionella slutspelet, som kulminerade med Tampa Bay Lightnings titelfirande efter 4–2 i finalserien mot Dallas Stars. Nästan exakt ett år efter att säsongen hade inletts.

Tampa Bay Lightning tog hem Stanley Cup-bucklan i höstas efter en minst sagt speciell säsong.
Tampa Bay Lightning tog hem Stanley Cup-bucklan i höstas efter en minst sagt speciell säsong. Foto: Jason Franson/AP

Tre och en halv månad har nu passerat sedan Conn Smythe Trophy-vinnaren Victor Hedman fick höja Stanley Cup-bucklan. Den nya säsongen inleds med mötet Philadelphia Flyers–Pittsburgh Penguins sent på onsdagskvällen svensk tid.

Nyss nämnda lag spelar precis som vanligt i samma division, men två av motståndarna har bytts ut. Carolina Hurricanes och Columbus Blue Jackets har lämnat plats för Boston Bruins och Buffalo Sabres i vad som nu kallas Östra divisionen – en konsekvens av den pågående pandemin.

Divisionen kompletteras av den västra, norra och centrala i NHL:s nya upplägg, som skapats för att förebygga långa resor under det pågående världsläget. Antalet omgångar har kapats ner från 82 till 56, och lagen ställs enbart mot motståndare inom samma division. Detta resulterar i en mängd så kallade back-to-back-möten inom varje division där lag inom en kort period kan mötas två gånger i följd, och ibland fler matcher än så i något som mer liknar slutspelsserier. De fyra främsta lagen i varje division avancerar sedan till Stanley Cup-slutspelet.

Den största förändringen i det nya upplägget är den division som innehåller ligans samtliga sju kanadensiska lag.

I nuläget kräver Kanadas regering en två veckor lång karantän vid inresor från utlandet, något som vore ohållbart mitt under en säsong. Därför tog ligan beslutet att separera de amerikanska lagen från de kanadensiska under grundserien. Vi kommer därför att få se över tre gånger så många matcher mellan två kanadensiska lag än under en normal säsong.

Flera intressanta detaljer går att skönja ur de nya lagkonstellationerna (se faktaruta). Exempelvis har den helkanadensiska divisionen plockat överlägset flest titlar lagen emellan (42), men samtidigt var det hela 28 år sedan ett lag i denna division lyfte bucklan (Montreal Canadiens, 1993).

I den östra väntar åtta grundseriematcher mellan mästarna Tampa Bay Lightning och Dallas Stars – det är första gången på 40 år som den föregående säsongens finallag spelar i samma division.

Det komprimerade spelschemat och den sena säsongsstarten innebär dessutom att årliga evenemang som Winter Classics och All Star-helgen – och därmed säsongens enda uppehåll – ställs in. Till följd av detta kommer det att spelas matcher varje dag fram till att grundserien preliminärt avslutas den 8 maj.

Tre dagar senare inleds Stanley Cup-slutspelet, och det alltså med fyra representanter från vardera division. I början av juli avgörs kampen om bucklan – förhoppningsvis i finalisternas egna arenor och inför publik på läktarna.

Läs mer:

Washington siktar mot bucklan – med NHL:s äldsta lag

Guide: NHL-premiär utan bubblor men med taxilag

Vancouver får spela på hemma-is i NHL

NHL-svensken trejdad till mästarlaget

Stanley Cup-mästaren Victor Hedman: ”Nu är det Peter Forsbergs tur att titta på”

Ämnen i artikeln

Ishockey NHL
Ishockey

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt