Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Kanadensisk modell ska få fler att fortsätta idrotta

Innebandy är Sveriges största inomhussport och den näst största lagsporten efter fotbollen.

Nu går innebandyn i bräschen och förändrar tränings- och tävlingsstrukturen för att fler ska hålla på med idrott längre.

Svenska innebandyförbundet har tagit fram och arbetar just nu med Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU).

– Vi vet att idrotten i stort har utmaningar som skuffats undan i många år. Vi har haft problem med tidig selektering och att barn och ungdomar slutar i unga år, i vissa fall i tidiga tonåren, säger Joakim Lindström som är Svenska innebandyförbundets landslagschef och fortsätter:

– Träningen har varit för ensidig och specialiseringen har skett för tidigt. Där tog innebandyn ett stort grepp tankemässigt för runt fem år sedan. Då började vi titta på en ny modell för att bryta mönstret.

SIU ska vara en röd tråd inom svensk innebandy. Den baseras på aktuell idrottsvetenskaplig forskning med utgångspunkt i det arbete som Canadian Sport Centres gjort.

– Modellen bygger varken på gissningar eller enskilda fall utan baseras på vetenskaplig fakta. I grunden handlar det om att ge alla chansen att spela innebandy. På sin egen nivå och utifrån sina egna ambitioner, säger Joakim Lindström.

Över 14.000 ledare har genomgått svensk innebandys nya ledarutbildning som bygger på att se till individens utveckling. Ledarna ska få en utbildning som är anpassad för just de barn de ska träna och att de inte kopierar övningar som vuxna kör.

Den innehåller också andra delar än rent innebandytekniska, till exempel moment för att idrottaren ska få en trygg social miljö.

Kristoffer Berg, som arbetar med barn- och ungdomsfrågor inom svensk innebandy, förklarar.

– Vi vill få spelarna att hålla på så länge som möjligt genom att utveckla dem individuellt, och i barn och ungdomsåren är allsidig fysisk aktivitet viktigt. Vi ser det som positivt att de håller på med flera idrotter och på vissa håll i landet ser vi samarbete mellan olika idrotter som vi tycker är jättepositiva.

– Vi har sett att det finns strukturer som inte gynnar barn och ungdomars idrottande. Hur träningarna bedrivs är en del av denna ekvation, tävlingarna en annan, fortsätter Kristoffer Berg.

Som ett led i detta har därför har Svenska innebandyförbundet skrotat distriktslags-SM för 15-åringar, innebandyns svar på TV-pucken, och ersatt den med ett utvecklingsläger.

– SIU baseras på fysisk, kognitiv och emotionell mognad. Distriktslags-SM var en tävling som premierar de spelare som är tidigt födda på året och därmed har en bättre utvecklad fysisk kapacitet jämfört med dem som är födda sent på året. Nu har vi i år haft premiär för det här lägret som var öppet för alla 15-åringar och med ett genomarbetat träningsupplägg som följer SIU.

Såväl distrikt som klubbar runt om i landet försöker nu arbeta efter modellen. Flera distrikt, såsom Göteborg, Stockholm och Västerbotten, har förändrat sin tävlingsstruktur och de nationella tävlingarna granskas för att de ska fylla ett syfte så att målsättningen med modellen ska nås.

– Det viktiga är att en elitsatsning är ett aktivt val från den egna idrottaren, den inre motivationen är helt avgörande. Däremot ska svensk innebandy ha en struktur och kunskap för att kunna stötta en elitsatsning som bör ske allra tidigast från 16 års ålder, säger Joakim Lindström.

Hur mår innebandyn i dag?

– Det är en komplex fråga. Vi känner att vi är på rätt väg men har fortfarande en lång resa kvar. Vi behöver nå ut ännu mer till föreningarna och lagen. Det här är inget som förändras bara så där men det är positivt att distrikten nu anställer personer som arbetar direkt med föreningarna för att stödja dem i deras utvecklingsarbete, säger Kristoffer Berg.

På vilket sätt påverkas landslaget av den här modellen?

– Allt ska rymmas i modellen: En rolig och utmanande barn- och ungdomsverksamhet, motionsinnebandy men också elitidrott på yppersta världsnivå. Bredden föder eliten och inte tvärtom vilket gör att jag i min roll som landslagschef är beroende att vi har en väl fungerande barn- och ungdomsverksamhet, säger Joakim Lindström.

”Vi har låtit barnen själva knäcka koden”

Foto: Roger TuressonNina Ekblom tränar Hässelbys flicklag enligt den nya SIU-modellen. ”Det är mycket lek och roliga övningar”, säger hon. Foto: Roger Turesson

Det är söndag förmiddag och i den ljusa och fräscha sporthallen i Hässelby är det full aktivitet på golvet.

Här pågår träningen för Hässelby SK:s yngsta flicklag i innebandy.
Det är liv och rörelse, men samtidigt ett lugn som känns behagligt.

Hässelby SK Innebandy är en av klubbarna som tydligt börjat anpassat sig efter SIU-modellen.

Nina Ekblom och Malin Andersson är två av tre ledare i laget:

– Jag gillar tanken att det inte ska vara tävlingsfokus utan roligt och givande. Vi har hittat ett sätt att bemöta den nya modellen, berättar Nina Ekblom och fortsätter:

– Ingen av oss tre är tävlingsinriktade i vårt ledarskap och räknar inte mål och pratar taktik. Det är mycket lek och roliga övningar.

Malin Andersson:

– SIU hjälper oss med vad vi ska lägga vikt på i olika åldrar. Vi utvecklas alla olika och kan få stöd i materialet som finns.

Stockholmsklubben har slagit ihop sina yngsta flicklag.

Träningarna i Hässelby är allsidiga utan några specifika mål. Barnen får lära sig grundläggande teknik med klubba och boll.

– Vi har låtit barnen använda träningar och matcher till att själva knäcka koden av att göra mål. Vi har introducerat förståelse för anfall och försvar, men på vilka positioner barnen ska spela på får de komma på själva, säger Malin Andersson.

Hässelby SK har två träningsgrupper i delade årskullar – flickor 06/07 och 08/09.

De vill med delningen testa att bredda tänkandet lite.

– Jag tror att det är viktigt att tjejerna redan nu kan förstå att det är naturligt att grupperna består av olika åldrar. Det lägger grunden för framtida nivå, säger Malin Andersson.

Hässelbylagen har träning en gång i veckan.

Hur ser en träning ut?

– Som den i dag, de ser ganska lika ut sin grundstruktur. Vi öppnar hallen en kvart tidigare så att barnen får springa av sig och leka. Sedan kör vi alltid en samling på samma ställe i hallen. Vi skickar runt en maskot och barnen får svara på några frågor. Tanken är att barnen ska känna sig trygga, berättar Malin Andersson och fortsätter:

– Själva träningen är indelad i tre delar: teknik, fysik och en mer lekfull del. Vi brukar avsluta med något roligt så att barnen får skratta. Glada barn kommer tillbaka, säger hon.

Foto: Roger TuressonFlickor F08/09:s maskot ”Kompis” är med på träningen. ”Tanken är att barnen ska känna sig trygga”, säger ledaren Malin Andersson. Foto: Roger Turesson

De yngsta flicklagen i Hässelby har naturligtvis inte resultatfokus.

Under knatteligor får spelarna sköta spelet själva, ledarna är med och stöttar.

Hässelby försöker också stimulera föräldrarna att se annat på planen än bara målen.

– Vissa har kommit längre sin utveckling, men man toppar aldrig laget utan alla får vara med och spela. Det tycker jag är jätteskönt, säger Lotta Axelsson, som är mamma till Isabelle, 7 år.

Ledaren Malin Andersson poängterar att taktik och coachning aldrig förekommer, men hon berättar om skräckexempel hon stött på.

– Tyvärr har jag mött ledare för sexåringar som coachar sina lag för att vinna matcherna. Det kändes inte alls bra, säger hon.

Malin gillar många normer som finns idrotten, men långt ifrån alla.

– Jag tror inte på när vuxna belönar barnen efter en vinst eller prisar någon som vinner skytteligan och att seriesegraren är bäst. Jo, det stämmer när man kommer upp i åldrarna, men det är lätt att gå vilse.

SIU ska vara ett hjälpmedel för klubbarna att hitta rätt väg. Malin Andersson hoppas att fler idrotter följer innebandyns modell.

– Jag vet att Riksidrottsförbundet jobbar för att skapa en förändring och en annan syn på barnidrotten och det är alldeles utmärkt att vi inom innebandyn redan kommit en bit på väg, säger Malin Andersson.

Vad innebär SIU för er?

– För mig som ledare är den en befrielse att arbeta efter. För mig är SIU-modellen två saker. Den ena är att den är en filosofi, en syn på individen. Vi ska försöka utveckla allas talang. Det andra handlar om ledarskap och SIU hjälper oss hur vi ska fokusera på olika grundmoment i olika åldrar.

Ser ni några resultat?

– Hela tiden, vi tror stenhårt på den här modellen och ser redan en positiv utveckling.

Stefan Edberg är pappa till Nora, 6, och tycker det är bra att innebandyn vill förändra strukturen och synen på barn- och ungdomsidrott.

– Innebandyn är ung och det som varit sportens styrka är den inte alltid gått i andras fotspår. Det är det som gjort den populär. Det är kul att man nu går i bräschen för något nytt. Det är intressant att få vara med i en sådan rörelse, säger han.

Foto:

Fakta. Innebandy

• Över en halv miljon människor spelar innebandy i allt från kompisgäng till elitnivå.

• Med cirka 125.000 licenserade spelare är innebandy Sveriges största inomhussport och den näst största lagsporten efter fotbollen.

• Antal föreningar är strax under 1.000.